2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci fogolytábort mentenének Kanadában

2009. március 9. 11:03

A kanadai történészek kampányt indítottak, hogy megmentsék az enyészettől és lebontástól azt a Torontótól keletre található egykori szövetséges hadifogolytábort, ahol egykor magas rangú náci tiszteket őriztek.

A Torontótól 70 kilométerre keletre, Bowmanville mellett álló 30-as tábor 18 épületét a lebontás veszélye fenyegeti - számolt be róla a Toronto Star című kanadai napilap. Ha ugyanis azokra nem sikerül megfelelő fedezetet, vagy örökségvédelmi törvényt találni, három hónap múlva eltűnhetnek a föld felszínéről.

A táborban a második világháború alatt 880 német foglyot őriztek, és olyanok is a kerítések között is raboskodtak, akikért Hitler még azt is fontolóra vette, hogy tengeralattjárót küld értük az Ontario-tóhoz. Erre azonban sosem került sor, bár a szökésre akár lehetőség is lett volna: 1942 októberében egy három napig tartó lázadás során a sarokba szorított őrök szabályos élethalálharcot vívtak a foglyokkal. 1943-ban aztán egy nyolc hónapig tartó alagútásást is lelepleztek: a szökésre csak a menekülőút beomlása miatt nem került sor.

Lynn Philip Hodgson történész szerint a tábor a korban páratlanul kényelmes volt, az ottani úszómedence, színház, és koncertterem is a kikapcsolódást szolgálta, és a Vöröskereszthez a foglyok egyetlen panaszt nyújtottak be: a vizeldék túl alacsonyan voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár