2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kommunista paranoia árnyékában

2009. február 1. 19:59

Mit tegyünk, ha az imperialisták ledobják hazánkra az atombombát? Hogyan készítsünk biztonságos óvóhelyet a kertünkben? Mit vigyünk magunkkal kitelepítéskor és hogyan védekezzünk vegyi támadás ellen? A hasonló kérdésekre az OSA Archivumban február 4-én, a korabeli propagandafilmekbe történő betekintés mellett történészek próbálnak meg válaszolni.

"Polgári védelmi filmnapokat, községi, városi vagy üzemi szinten célszerű rendezni. Rövid ismeretterjesztő előadás után néhány szakpropaganda, vagy oktatófilmet (a meg-hívott közönségtől függően) vetítsünk le, s utána kezdeményezzünk a látottakról megbeszélést, vitát, az ismeretek rögzítése céljából." - olvashatjuk "A polgári védelmi propagandamunka módszertana" (1984.) c. kiadványban.

A Paranoia projektben ezeket a hatvanas-hetvenes években készült, a rendszerváltás után kidobásra ítélt filmeket digitalizálták. A tekercsek eredetileg a győri pályaudvar alatti vegyvédelmi pincéből kerültek a kuka mellé, ahonnan a MÁV művelődési házának akkori igazgatója mentette meg őket. Évekig a Mediawave szervezőjének a pincéjében tornyosultak, onnan aztán Szolnoki József független filmes közvetítésével kerültek az OSA Archivumhoz.

A hidegháborús korszak hasonló dokumentumait a nyugati országokban már régen feldolgozták, nálunk most kezdődött a leletmentés. Az Archívum és Szolnoki József közös munkája eredményeként a filmek válogatott részletei hamarosan hozzáférhetővé válnak az OSA Archivum honlapján is, a teljes anyag pedig a kutatótermükben látható.

A projektzárón ízelítőt kapunk a filmek hol nyomasztó, hol bornírt világából. A korabeli polgári védelem működéséről, a korszak politikai-hadtörténeti hátteréről a rendezvény történész vendégei, Horváth Miklós és Ungváry Krisztián beszélgetnek.

Időpont: 2009. február 4., 18 óra
Hely: OSA Archivum, 1051 Budapest, Arany János utca 32.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár