2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvan a teljes összeg a kolozsvári Mátyás-szobor felújításához

2008. október 18. 13:33 MTI

Kiutalta a még hiányzó négyszázezer eurót (mintegy 105 millió Ft) a kolozsvári Mátyás szobor restaurálására legutóbbi ülésén a román kormány, a szegedi román-magyar kormányülésen várhatóan aláírják a felújításról szóló jegyzőkönyvet - mondta pénteken László Attila kolozsvári alpolgármester.

Hozzáfűzte: az aláírás után a városi önkormányzat meghirdeti a közbeszerzési pályázatot a kivitelezésre, mégpedig gyorsított eljárás keretében. Az alpolgármester reméli, hogy még november sikerül elkezdeni a munkálatokat.

A két évvel ezelőtt rendezett román-magyar közös kormányülésen született a döntés, hogy Fadrusz János alkotásának a felújítását a két kormány fele-fele arányban vállalja. Akkor a kolozsvári önkormányzatot bízták meg az ezzel kapcsolatos tanulmányok, kiviteli tervek elkészítésével. Ezek meg is születtek - mondta egy korábbi interjújában az alpolgármester, hangsúlyozva, hogy a megvalósíthatósági tanulmányban meghatározott összeget mindkét ország illetékes minisztériumának el kellett fogadnia.

Igaz, a tanulmány eredetileg 1,2 millió eurós (ÁFA nélküli) összeget tartalmazott, amelyet a magyar kulturális tárca túlságosan soknak tartott. Így Budapesten kiegészítették a tanulmányt, jóval kisebb összeget, mintegy 800 ezer eurót (210 millió Ft) tartva reálisnak.

Már csak a román kormány által most kiutalt összeg hiányzott a felújításhoz szükséges 800 ezer euróból, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium ugyanis az általa vállalt részt már elkülönítette költségvetéséből. Az alpolgármester jelezte ugyanakkor, hogy az említett pénzösszeg késedelmes érkezése miatt a végső kivitelezési határidő június 30-ig tolódott ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár