2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Küszöbön áll a kolozsvári Mátyás-szobor felújítása

2008. szeptember 14. 15:12

Már csak egy jegyzőkönyv aláírására van szükség a magyar kulturális tárca és a kolozsvári önkormányzat között ahhoz, hogy ez utóbbi meghirdethesse a közbeszerzési eljárást a Mátyás-szoborcsoport felújítási munkálatainak elkezdésére - mondta el László Attila kolozsvári alpolgármester.

Emlékeztetett arra, hogy a két évvel ezelőtt rendezett román-magyar közös kormányülésen döntés született: a Fadrusz János alkotásának a felújítását a két kormány fele-fele arányban vállalja. A kolozsvári önkormányzatot bízták meg az ezzel kapcsolatos tanulmányok, kiviteli tervek elkészítésével. Ezek meg is születtek - mondta az alpolgármester, hangsúlyozva, hogy megvalósíthatósági tanulmányban meghatározott összeget mindkét ország illetékes minisztériumának el kellett fogadnia.

Csakhogy a tanulmány 1,2 millió eurós (ÁFA nélküli) összeget tartalmazott, amelyet akkor a magyar kulturális tárca túlságosan soknak tartott. Így Budapesten kiegészítették a tanulmányt, jóval kisebb összeget, mintegy 800 ezer eurót tartva reálisnak.

E két összeg közötti különbség áthidalása érdekében a két minisztérium úgy határozott: a magyar fél teljes egészében vállalja a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport felújításának költségeit, cserében viszont a román fél hasonló összegben finanszírozná a magyarországi román műemlékek restaurálási projektjeit. Ugyanakkor a román minisztérium javasolta, hogy a kolozsvári önkormányzat kösse meg a jegyzőkönyvet a magyar Oktatási és Kulturális Minisztériummal (OKM).

A városi önkormányzatot csakis ennek a megállapodásnak a megkötése jogosítja fel majd arra, hogy meghirdethesse a közbeszerzési eljárást a felújítási munkálatok elkezdésére. Ezért kellene mielőbb megállapodni egy konkrét időpontban az aláíráshoz - mondta az alpolgármester.

László Attila ezért sürgetni szeretné az említett dokumentum aláírását. Megkérte Eckstein-Kovács Pétert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorát - aki Budapesten részt vesz a Kárpát Medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) pénteken Budapesten kezdődő ülésén -, hogy vegye fel a kapcsolatot e témában a magyar kulturális tárcával.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár