2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyvek az 1848-49-es szabadságharcról

2008. szeptember 30. 17:17 MTI

A pákozdi csata 160. évfordulója alkalmából az 1848-49-es szabadságharc eseményeit, történéseit feldolgozó négy könyv jelent meg - tájékoztatott a Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

A Molnár András által szerkesztett Pártvezér, miniszterelnök, vértanú - Tudományos emlékülés a 200 éve született Batthyány Lajos miniszterelnök tiszteletére című tanulmánykötet a Zala Megyei Levéltár gondozásában jelent meg.

Herman Róbert A Drávától a Lajtáig című könyvében tanulmányokat gyűjtött össze; a Balassi Kiadó által megjelentetett kötet a Batthyány-kormány által megszervezett fegyveres erő törekvéseiről, a Jellacic által végrehajtott támadások elhárításairól szól. Szintén Batthyány Lajos miniszterelnök tevékenységeit öleli fel Csikány Tamás-Demeter Lajos-Egyed Ákos-Kedves Gyula-Urbán Aladár Székely határőrök című munkája; a Timp Kiadó könyve kiemeli az első független, felelős magyar miniszterelnök törekvéseit a honvédelem és az ehhez szükséges hadsereg megszervezésében, megvalósításában.

Gál Sándor személyével, életével foglalkozik Német György kötete; a szerző kutatásai eredményeként az olvasó megismerheti a honvédezredes élettörténetét, de fény derül az 1848-as forradalom őt érintő csapatmozgásaira, ütközeteire. A Pallas Kiadó gondozásában megjelent munka a Gál Sándor honvédezredes 1848-1849-es tevékenysége címet kapta.

A négy kötet megjelenésének aktualitása a pákozdi csata 160. évfordulója: 1848. szeptember 29-én aratta az újonnan felállított magyar honvédsereg egyik legfényesebb diadalát Pákozdnál Jellacic horvát bán seregei fölött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár