2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Filmfesztiválon tarol a véres grófnő

2008. július 6. 13:09

Minden idők legdrágább közép-európai filmje minősítést érdemelte ki a filmkritikusoktól a Bathory című cseh-szlovák-magyar-brit koprodukcióban készült alkotás.

A nyugat-csehországi fürdővárosban péntek óta zajló 43. nemzetközi mozgókép szemle egyik legnagyobb érdeklődéssel várt filmjét Juraj Jakubisko, Prágában élő szlovák rendező jegyzi. A premier alkalmával nyilvánosságra hozott adatok szerint a Báthory Erzsébet (1560-1614) magyar grófnő legendákkal átszőtt történetét feldolgozó mű mintegy 400 millió cseh koronába azaz mintegy négy milliárd forintba került. Az eredeti költségvetés 300 millió cseh koronával számolt.

Vérfürdő helyett koncepciós perben fuldoklott Báthory Erzsébet

A premier előtt Juraj Jakubiskot, "a kelet-európai Fellinit", a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért Kristályglóbusszal tüntette ki a fesztivál rendezőbizottsága. "A Kristályglóbusz számomra nemcsak elismerés, de elsősorban kihívás, hogy folytassam a munkát" - jelentette ki Jakubisko a díj átvételekor.

"A filmben nem a véres grófnőt, hanem Báthory Erzsébetet, mint személyiséget kívántam bemutatni. Hogyan sikerült, azt a nézők fogják eldönteni" - mondta új filmjéről Jakubisko.

Báthory Erzsébet szerepét Anna Friel angol színésznő alakítja. Rajta kívül több ismert világsztár - például Franco Nero (II. Mátyás király szerepében), Hans Matheson - is játszik a 140 perces történetben. A film négy nyelvi változatban - angol, cseh, szlovák, magyar - készült, s a cseh mozikban egy hét múlva lesz látható. Operatőrként a film forgatásában Kende János is közreműködött.

Az idén hatvanéves Juraj Jakubisko eddigi legkiemelkedőbb filmje az Ezeréves méh, amely a Pichanda család két nemzedékének 1887 és 1917 közötti életútját feltárva kalandozik a történelemben. Hasonlóan, mint az Ezeréves méh esetében, a szabadság és a boldogság keresése áll a középpontjában másik, ugyancsak erősen a művészeti tudatban élő filmtablójának, az Ülök az ágon, és jól érzem magam címűnek is, amely a nyolcvanas évek egyik csehszlovák sikerfilmje volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár