2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felmérik Dzsószer fáraó piramisát

2008. június 24. 15:17

Egy amerikai-japán kutatócsoport a múlt héten látott hozzá a híres lépcsős piramis lézeres szkenneléséhez, amelynek alapján az építmény állagmegóvási munkálatait is megtervezhetik.

A piramist több tucat ember vizsgálta: tudósok, technikusok, régészek, restaurátorok és munkások gyűltek össze Szakkarában, hogy szemtanúi legyenek az első részletes tudományos felmérésnek, amely a hatalmas építmény dokumentálása mellett annak pontos háromdimenziós virtuális másolatának elkészítésében is segítséget nyújthat majd - számolt be az eseményről az Al Ahram című egyiptomi lap.

A mostani vizsgálat jóval bonyolultabb a tavalyi teszteknél, amikor egy szabványos szkennerrel dolgoztak, amely azonban nem bizonyult megfelelőnek a fény-árnyék viszonyok felmérésében. A mostani eszköz, a speciálisan erre a célra készített, különleges "Dzsószer szkenner" másodpercenként 40 ezer ponton bombázza infravörös sugarakkal az építményt, és jóval biztosabban kezeli a különleges fényviszonyokat is. A pontos eredmény eléréséhez ezen felül egy több szkennerből álló mérőhálóval is lefedik az építményt, amelynek lézersugarai egyetlen pontot sem hagynak ki a vizsgálatból.

Hoszni Faruk egyiptomi kulturális miniszter a lapnak elmondta, hogy ez egy olyan "régészeti állagmegóvási projekt", amely nem csak részletes térképet készít a piramisról, hanem azt a virtuális térben újra is alkotja majd. Ez pedig nagyon fontos lehet a piramis restaurálásában résztvevő építészek, restaurátorok és régészek számára is, akik ennek segítségével a tervek szerint mostantól az építmény állapotát is folyamatosan ellenőrizni tudják majd.

Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsa főtitkára szerint a projekt a kulturális minisztériummal kötött kulturális és régészeti örökségi állagmegóvási szerződés keretében valósul meg: a felmérést japán részről az Oszakai Egyetemről Szato Koszuke, míg az amerikai Ókori Egyiptomi Kutató Társaság (AERA) oldaláról Mark Lehner képviseli. A piramis vizsgálatával a tervek szerint négy hét alatt végeznek, míg a jövőre tervezett kutatással az építmény belsejének rejtélyeit próbálják majd megoldani.

Dzsószer fáraó i.e. 2620 körül, a III. dinasztia tagjaként lépett trónra, nagyjából 19 évig uralkodott, és ezalatt kezdődött meg a hatalmas kőépületek építése is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár