2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kurdisztánban keresték a földi Paradicsomot

2008. június 4. 15:08

A földi Paradicsom a jelenlegi Kurdisztán területén volt, közel Jeruzsálemhez és Szíriához - erre jutott matematikai számításaival egy 15. századi spanyol csillagász és asztrológus.

A késő középkori valenciai tudós, Bertomeu Gerp latin nyelvű, a salernói érsekhez címzett eddig ismeretlen levelében a Paridicsomot egy olyan "déli vidékre" helyezi, amelyet eddig még senki sem tartott járhatónak, és amely "a napéjegyenlőségi vonaltól 35 fokra fekszik".

"A Paradicsom kapuja" címmel kiadott levelet a valenciai egyetem tanárai, Júlia Benavent és Josep Teodoro látta el bevezetővel és jegyzetekkel. Teodor szerint a csillagász a szövegben egy, az Egyenlítőtől északra, az északi félgömb mérsékelt égövének közepén lévő helyre utal, amely ugyan lakható, de emberi lények számára mégsem elérhető.

Ez a terület egybeesik a mai Kurdisztánéval. Gerp azzal indokolja elméletét, hogy a Paradicsom közel lehetett Jeruzsálemhez és Szíriához, tekintettel arra, hogy az Édenkertből kiűzött Ádám Szíriában élt, mielőtt meghalt a palesztinai (ciszjordániai) Hebron völgyében. Gerp levelében meghatározza Jézus Krisztus kereszthalálának időpontját is, eszerint i.sz. 34. március 25. volt a Passió napja, ugyanakkor a világ teremtését szeptember 21. és október 1. közötti időszakra teszi.

Julia Benavent professzor valenciai humanistákról szóló kutatásai során talált rá Gerp levelére: összesen 79, 14-17. századi szerző műveit gyűjtötte össze európai és amerikai könyvtárakból.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár