2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Betyárvilág Ópusztaszeren

2008. április 30. 17:00

A dél-alföldi pásztoréletet, valamint Rózsa Sándor és más betyárok világát bemutató kiállítás nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Fotó: MTI
A Rózsa Sándor születésének 195. évfordulója alkalmából összeállított tárlaton a látogatók megismerkedhetnek a pásztorok életével, a betyárok fegyvereivel, a korabeli pénzekkel és a tömlöcök világával. A kiállított tárgyakat a környékbeli múzeumok anyagából válogatták ki.

A szeptember közepéig látható kiállítás legérdekesebb tárgyai Rózsa Sándorhoz, az egykori betyárvezérhez köthetők: látható pisztolya és dohányzacskója is. A fegyverről azért feltételezik, hogy a sok legenda övezte betyáré, mert neve rá van vésve a kétcsövű pisztolyra.

A kutató elmondta: az alakja miatt disznólábnak nevezett elöltöltős pisztoly két csövét gyakran nem is forrasztották össze, csupán a markolathoz erősítették. Az ilyen pisztolyok igen pontatlanok voltak, így szinte csak a közelharc során lehetett használni azokat.

A tárlaton látható ritkaságok között van Rózsa Sándor díszes dohányzacskója is, amelyet a néhány éve vásárolt meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A betyár a használati tárgyat szamosújvári börtönéveiben ajándékozta egykori kihallgatójának, Laucsik Máténak.

A Rózsa Sándor beállott katonának című kiállítás bemutatja a betyárok és a 1848-49-es szabadságharc kapcsolatát is, valamint azt, hogy miként alakult ki a betyárvezér köré szőtt romantikus kép a különböző irodalmi alkotásokban. A kiállításhoz kapcsolódóan pénteken és szombaton "betyártoborzót" rendeznek az emlékparkban, amelyen megelevenedik az egykori alföldi pásztorok és betyárok világa.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár