2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredeti Kisfaludi Strobl-szobrot öntöttek Szegeden

2008. április 10. 15:00

Április 11-én, a Kisfaludi Srobl Zsigmond-kiállítás megnyitóján mutatják be azt a szobrot, melyet a mester halála után 33 évvel az eredeti gipszváltozat alapján öntetetett a Móra Ferenc Múzeum.

A Pallavicini-szobor 

A tárlaton a 20. századi magyar szobrászfejedelem személyes relikviái mellett, mintegy 85 műve szerepel. A különböző műfaji technikával kivitelezett szobrászi alkotások közt bronz, márvány, terrakotta, natúr, illetve patinázott gipsz, alumínium, vertérem és öntött plakett egyaránt megtalálható. A bemutató anyagának gerincét a zalaegerszegi Göcseji Múzeum Kisfaludy Strobl-gyűjteményéből és a Magyar Nemzeti Galéria újkori szoborkollekciójából Borbély László művészettörténész a kiállítás kurátora válogatta.

Egy-egy Kisfaludi-mű kölcsönadásával a Magyar Országos Levéltár, a mester családja, valamint a szegedi Teleki Blanka Kollégium is csatlakozik a bemutatóhoz. Az utóbbi intézmény birtokolja azt a gipsz képmást, amely Teleki Blanka grófnőt a magyar nőnevelés úttörőjét, az 1848/49-es szabadságharc leverését követően először Szegeden rejtőzködő szabadságharcost ábrázolja.

A bemutató egyik igazi kuriózuma a Móra Ferenc Múzeum felkérésére most elkészítetett Pallavicini György portré. E régi-új műalkotás kivitelezéshez az intézmény megszerezte a mester leánya, Kisfaludi Strobl Éva dr. Visy Lajosné hozzájárulásán kívül a zalaegerszegi múzeum engedélyét is. A szoboröntési és cizellálási munkálatok elvégzésére meghívásos pályázat alapján dr. Zombori István múzeumigazgató, Tóth Sándor  Munkácsy-díjas szobrászművészt bízta meg, aki 1954 és 1959 között maga is Kisfaludi Strobl-tanítvány volt a képzőművészeti főiskolán.

A kiállítás megnyitóján és a Pallavicini-portré bemutatóján részt vesz az őrgróf dédunokája, Pallavicini Zita Borbála is, aki 15 éves korában kezdett magyarul tanulni, ma pedig újságíróként is dolgozik. Gyerekkorában többek között Bagdadban, Bécsben és Prágában is élt.

A nemesi sarj nemrég szerezte meg a tiszadobi kastélyt, amelyet úgy kíván átalakítani, hogy világsztárok fogadására is készen álljon a patinás épület. "Pallavicini Györgyről, az itáliai eredetű, régi és híres arisztokrata család leszármazottjáról ez az egyetlen ismert szoborábrázolás. A figura életszerű, főnemesi arcvonással és díszes öltözetben megörökített: míves, brokátmintás mellényben, állógalléros kozákingben, nyaksállal ábrázolta a művész" - állítja Szabó Tamás, a közgyűjtemény képzőművészeti osztályvezetője.

A Móra Ferenc Múzeum a Kisfaludi Stobl-emlékkiállítással tiszteleg az egyik legjelentősebb magyar szobrász máig ható művészete előtt, aki közel 2600 portrét, több mint 50 köztéri művet és szoborcsoportot készített. Kisfaludi munkái megtalálhatók a világ legnagyobb és leghíresebb gyűjteményeiben, így a szentpétervári Ermitázsban és Puskin Múzeumban, a londoni British Múzeumban és a moszkvai Tretyakov Képtárban is. Hazai egyik legismertebb műve a Gellért-hegyi monumentális Szabadság szobor Budapest jelképévé vált.

Kisfaludi Angliában alkotta leghíresebb portrészobrait, például George Bernard Shaw arcképét. Közismert, hogy a mestert jó barátság fűzte a világszerte ünnepelt, a fanyar humoráról ismert drámaíróhoz, aki azt írta a szoborportréról készült fotóra: "jobb, mint az eredeti". A mester portréművészetének másik nevezetes darabja az 1937-ben Erzsébet angol trónörökösről, a későbbi II. Erzsébetről megformázott szobra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár