2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megszépülnek a szegedi múzeum oroszlánjai

2008. május 13. 09:00

Restaurálják a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtti oroszlánszobrokat: az alapos munkát követően ismét régi fényében pompázhatnak az épületet hosszú évtizedek óta méltóságteljesen védő "állatok".

Milliók emlékeznek a 80-as évek magyar kultuszfilmjéből, a Szerelem első vérigből arra a jelenetre, amikor a Beri Ary által játszott Füge szerelmes vagányként bátorságát bizonyítandó leugrik a szegedi múzeum előtti oroszlánról. E kép országos ismertséget hozott a múzeumi oroszlánok számára.

Maga a Móra Ferenc Múzeum egyébként is a Dél-Alföld egyik építészeti látványossága. A múzeumépület az előtte álló két oroszlánnal, illetve a Dóm Szeged és Csongrád megye márkajelzésének is tekinthető, amit jól bizonyít, hogy a múzeum képe számos szegedi képeslap, a megyével, a régióval kapcsolatos turisztikai kiadvány és reklám, internetes honlap elmaradhatatlan kelléke.

A múzeum előtti két oroszlán szobrot több mint száz évvel ezelőtt, 1896-ban alkották. Mára azonban jelentősen veszítettek eredeti szépségükből. A sóskúti durva mészkőből faragott szobrok 5/4-es méretűek, ám a kőanyag erősen erodált, szennyezett, helyenként mállott, töredékes állapotban van. Az időjárásnak kitett köveken mind a fizikai, mind a kémiai korrózió nyomai fellelhetőek. Ehhez nagymértékben hozzájárul a környezet szénmonoxid szennyezettsége. A talpazat fugái teljes hosszon repedezettek. A múzeumi oroszlán szobrok megérettek egy alapos restaurálásra.

A Móra Ferenc Múzeum néhány évvel ezelőtt "oroszlánrészt" bocsátott ki, hogy így biztosítson forrásokat a beruházáshoz. Akkor többszázezer forint gyűlt össze. Ezt az összeget most a megyei múzeum kiegészíti, illetve a másfél milliós munkához rendelkezésre áll egy 800 ezer forintos pályázati támogatás is.

A hét elején kezdődő restaurálás részeként először megtisztítják a kőfelületet a rárakódott szennyeződésektől. A tisztítást követően eltávolítják a hámló, fellazult korábbi pótlásokat, majd a kő kiszáradása után következik a mállott részek újraalkotása és a plasztikai helyreállítás. A szakemberek szerint a jövőben négyévente meg kell ismételni az oroszlánok tisztítását, az algák, mohák eltávolítását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár