2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tiltakoznak a Time címlapja miatt az amerikai veteránok

2008. április 22. 10:00

Második világháborús amerikai veteránok tiltakoztak a Time magazin bezöldült címlapja miatt, amely az Ivo Dzsima-i zászlóállításról készült legendás fotó "környezetvédő verzióját" ábrázolja.

A Time 85 éve másodízben döntött úgy, hogy megváltoztatja a magazin hagyományos piros szélét: a globális klímavédelem ügyének szentelt hétfői szám borítójának színe zöldre változott. A címlapon pedig egy montázs látható, Joe Rosenthal híres fényképének módosított változata. A képen a tengerészek az amerikai zászló helyett egy nagy fa törzsének feszülnek, hogy felállítsák. Hogyan nyerjük meg a globális felmelegedés elleni háborút? - olvasható a környezetvédelmi különszám címlapján.

A második világháború végső szakaszában, 1945 februárjában a csendes-óceáni hadszíntéren az amerikai hadsereg óriási véráldozat árán tudta elfoglalni a Tokiótól 1200 kilométerre fekvő, mindössze 21 négyzetkilométernyi vulkanikus szigetet. A japánok a túlerő ellenére foggal-körömmel védték a szigetet, ahonnan az amerikai harci gépek már elérhették Tokiót.

A 22 ezer japán katonából csak alig több mint 200 maradt életben. A 40 napos csatában csaknem hétezer amerikai katona halt meg, a sebesültek száma 16 ezer volt. Részben ez a nagy veszteség győzte meg Truman elnököt az atombomba bevetéséről: a japánok ilyen elszántsága mellett az amerikaiak csak további nagy áldozatok árán tudták volna partraszállással megadásra kényszeríteni Japánt.

"Ez gyalázat" - fakadt ki Donald Mates, Ivo Dzsima-i veterán, aki egyenesen szentségtörésnek tartja, hogy a Time ilyen célra használta fel a fotót. Mates szerint helytelen és tiszteletlen dolog a második világháborút a globális felmelegedés elleni küzdelemhez hasonlítani.

A címlaptervező kiáll választása mellett, szerinte világháborús nagyságrendű erőfeszítésekre van szükség a klímaváltozás elleni harcban. A montázst védelmébe vette Richard Stengel, a magazin vezető szerkesztője is, aki az MSNBC-nek a napokban úgy nyilatkozott: az Egyesült Államoknak részt kell vállalni a klímaváltozás elleni küzdelemben, amelyet a címlapképpel éppen a világháborúhoz kívántak hasonlítani.

A világháború ténylegesen lezajlott, a globális felmelegedésről azonban vita folyik, egyesek tagadják - hangoztatja a veterán Mates, aki több társát is elveszítette az Ivo Dzsima-i küzdelemben, ő maga súlyosan megsebesült, 30 éven át többször műtötték, hogy eltávolítsák testéből a repeszdarabokat. John Keith Wells hadnagy, a zászlóemelő szakasz vezetője, aki könyvet is írt az ütközetről, keserűen megjegyezte: nincs elragadtatva a Time ötletétől. Szerinte a globális felmelegedés a legnagyobb vicc, amelyet valaha hallott.

Tim Holbert, az Amerikai Veterán Központ szóvivője azt mondta, hogy a Time címlapmontázsa bagatellizálja azt az ügyet, amelyért a veteránok egykor harcoltak. Úgy látja: nem bizonyított, hogy a globális felmelegedés nagy fenyegetés az Egyesült Államokra, a japán császárság 1945-ben ellenben kétségtelenül az volt. A Time egyébként régóta kongatja a harangot a klímaváltozás ügyében. Legfrissebb számában azt vázolja fel, hogyan kellene Amerikának vezető szerepet vállalnia az ellene folyó küzdelemben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár