2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diáklázadásoktól a globális tiltakozásokig

2009. április 6. 14:06

Ifjúsági mozgalom, diáklázadás, nemzedéki lázadás, társadalmi tiltakozás, életstílus-reform vagy éppen kulturális forradalom volt-e 1968? Erre a kérdésre keresi a választ egy magyarul nemrég megjelent, hiánypótló könyv, amely Vietnamtól az NDK-ig vizsgálja a forradalom évének eseményeit.

1968-ban a kritikusan gondolkodó ifjúság különböző okokból forrongott szerte a világon. Egyfajta változtatási szándék kötötte össze őket, amelynek során apáik nemzedékével szembemenve egy jobb világ alapjait álmodták meg. „Az elnyomottak szabadságáról, a társadalmi életben való részvétel mindenkit megillető jogáról, a demokrácia kiszélesítéséről” - ezen alapul az 1848-as párhuzam, amelyet a filozófus Hannah Arendt már a lázadás pillanatában megfogalmazott.

Bár 1968 a hazai gazdaságpolitika és a szocialista tábor egésze számára is jelképes értékű, számunkra ma aktuálisabb annak az egész világon végigsöprő tiltakozási hullámnak a hatása, amelyben a második világháború utáni fogyasztói társadalmakban felnövő fiatal generáció hangot adott elégedetlenségének és változási igényének.

Norbert Frei, a Jénai Egyetem történészprofesszora sorra veszi az eseményeket és mozgalmakat, rávilágít indítékaikra, eszmei hátterükre, nemzetközi összefüggéseikre, és mérleget von, hogy napjainkra mi maradt az 1968-as mindennapok eszmeiségéből.

A tudományos szándékkal megírt, ám egyben igencsak élvezetesre, és könnyen olvashatóra sikerült könyv a híres évet globális összefüggésekben dolgozza fel az 1960-70-ers éveket, amelyeknek az ominózus év csupán a csúcspontját jelentette. A francia diáklázadás bemutatása után fokozatosan jutunk el az amerikai események tárgyalásáig, majd később a német eseményeket, az olasz japán, vagy éppen nyugat-európai mozgalmi történetet is megismerhetjük. A könyv részletesen mutatja be, hogy miként tolódtak a forradalmi lázadás hangsúlyai Angliában a szex, drog és rock’n’roll irányában, míg Olaszországban a terrorizmus felé.

Kitekintőt kapunk a keleti blokk valóságából, a januártól augusztusig tartó prágai tavaszból, az antiszemita lengyel fordulatból, és a beat sújtotta NDK-s kívülállásból is. Feri szerint „’68’ nem több kitalációnál…. nem egyetlen egy, az 1968-as év során megtörtént ’kritikus eseményt’ jelöl és nem is meghatározott számú, a nemzetközi színtéren megesett, ilyen jellegű momentumok sorát… Nem az 1968-as év volt az, ami mindent megváltoztatott, ahhoz akkorra már túl sok minden elkezdődött. De ’68’ után szinte semmi sem maradt olyan, mint amilyen korábban volt. És ebben az értelemben ’68’ mindenütt volt."

Kötelezően ajánlott olvasmány mindenkinek, aki szeretné megtudni, hogy mi minden történt a forradalmak évében, és hogy miként formálódott a világ az új eszmék jegyében.

Norbert Frei: 1968 - Diáklázadások és globális tiltakozás, Ford.: Győri László. Corvina Kiadó, 2008, 263 o. 2990 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár