2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Citrom-díjat kapott a kőszegi Posztógyár elbontása

2008. április 18. 14:30

A műemléki világnapon adták át a műemlékvédelmi szakma díjait, valamint a műemlékek és a régészeti örökség megóvása érdekében kifejtett munkát elismerő kitüntetéseket.

A Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjat adományozott a szegedi főpályaudvar épületének körültekintő helyreállításért; az Eötvös Loránd Tudományegyetem Múzeum körúti kampuszán található Gólyavár korszerűen megvalósított helyreállításáért, az eredeti építészeti koncepció és az épületrészletek gondos megőrzéséért; valamint a székesfehérvári Hiemer-Font-Caraffa-ház eddig helyreállított részeinek műemlékvédelmi szempontból gondos, szakszerű előkészítéséért és helyreállításáért.

Citrom-díjat kapott az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságától a kőszegi Posztógyár hajdani épülete, mivel a tartós elhanyagolás után a védett épületet engedély nélkül elbontatták. Ugyancsak Citrom-díjat érdemelt a Sopron, Hátsókapu 1. számú ház a félbehagyott műemléki helyreállításért és a folyamatos állagromlásért.

Ennyi maradt a Posztógyárból

A műemlékvédelemért Forster Gyula-díjban részesült Ágostházi László építészmérnök az épített örökségemlékek megőrzése érdekében kifejtett öt évtizedes munkásságáért. Ugyanezt az elismerést vehette át Lángi József restaurátor kiemelkedő kutató-restaurátori, publikációs tevékenységének elismeréseként; valamint Örsi Károly táj- és kertépítész a történeti kertek megóvása és helyreállítása terén kifejtett több évtizedes, meghatározó jelentőségű munkásságáért.

Forster Gyula-emlékéremmel tüntették ki Diószegi Lászlót, a Teleki László Alapítvány ügyvezető igazgatóját a határon túli magyar műemlékek védelme érdekében kifejtett két évtizedes tevékenységéért. Emlékérmet kapott Erdélyi Géza református püspök a felvidéki református egyház tulajdonában lévő műemlékek megóvásáért; Gudor Botond magyarigeni református lelkész a dél-erdélyi szórványvidék pusztuló magyar emlékeinek megőrzéséért; Pálos Frigyes perjel őrkanonok a váci egyházmegye műemlékeinek helyreállításában vállalt több évtizedes szerepéért; Sipos László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyész-helyettes kiemelkedő publikációs tevékenységéért; valamint Szmodits Julia építészmérnök, az Ybl Miklós Alapítvány elnöke a műemlékvédelem ügyét szolgáló önzetlen munkájáért.

A régészeti örökség megóvásáért Schönvisner István-díjjal ismerték el Kovács László régész nemzetközi jelentőségű kutatói és publikációs tevékenységét; valamint Tomka Péter régész nemzetközi szintű tudományos munkásságát.

Schönvisner István-emlékérmet vehetett át Komáromi Gábor, a vésztő-mágori kiállítóhely vezetője a Csolt-Monostor középkori romkert felújítása, a történelmi kiállítóhely kialakítása érdekében végzett munkájáért; Regős József környezetvédelmi asszisztens, barlangkutató és Székely Kinga barlangkutató a barlangokban található régészeti örökség megőrzése érdekében végzett tevékenységéért; Wierdl Zsuzsanna festő- és falkép-restaurátor művész a hiteles helyreállítást szolgáló, magas szakmai igényességgel végzett falkép-restaurátori munkásságáért.

Az ünnepségen adták át a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet Gabriel Silagi történésznek, a középkori latin filológia doktorának, aki 2000 óta szervez hospitációs programokat közép-európai, köztük magyar műemlékvédelmi szakemberek, könyvtárosok levéltárosok, és muzeológusok számára Bajorországban. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Dercsényi Dezső-sajtódíjában részesült Tölgyesi Gábor, a Magyar Nemzet című napilap munkatársa az örökségvédelem társadalmi megismerését szolgáló munkásságáért.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár