2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a szegedi színháztörténet otthona

2008. április 6. 15:00

Felújítják a szegedi Varga Mátyás-házat, a Móra Ferenc Múzeum színháztörténeti kiállítóhelyét - mondta el Zombori István, a Csongrád megyei intézmény igazgatója a Tisza-parti városban.

A Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház 1987. augusztus 1-jén nyílt meg, az elmúlt két évtizedben érdemi felújítást nem végeztek az épületen, a télen azonban megsérült a tető és a beázás jelentős károkat okozott - közölte a szakember a helyszínen.

A rekonstrukció alkalmával felújítják a tetőszerkezetet, korszerűsítik a fűtésrendszert, a korábbi szolgálati lakás átalakításával pedig bővítik a kiállítóteret - tette hozzá az igazgató. Zombori István beszámolt arról, hogy az előre nem tervezett rekonstrukció több millió forintos költségeit a múzeum saját forrásaiból gazdálkodja ki.

A munkálatok várhatóan nyár elejére fejeződnek be, ekkortól újra fogadhatja a látogatókat a kiállítóhely, az épület udvara pedig a korábbiakhoz hasonlóan kulturális rendezvényeknek adhat majd otthont. Varga Mátyás Kossuth-díjas díszlettervező pályája során több mint ezerötszáz színházi előadás díszletét készítette el. A házat életművével együtt a nyolcvanas években adományozta Szeged városának, s így került a múzeum kezelésébe.

Az épületet a kiállítóhely megnyitása előtt Tarnai István Ybl-díjas építész tervei alapján újították fel. A háromszintes kiállítóházban csaknem 300 négyzetméteren mutatják be a 2002-ben elhunyt művész hat évtizedes munkásságát, amellyel a magyarországi színháztörténet egy jelentős szeletéről kaphatnak képet a látogatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár