2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiadták a piszkos háború egyik felelősét

2008. április 2. 18:00

A spanyol hatóságok kiadták Argentínának a "piszkos háború" egyik felelősét; a Ricardo Miguel Cavallót szállító repülőgép hétfőn indult el Madridból.

A spanyol legfelsőbb bíróság március 14-én engedélyezte Cavallo kiadatását Argentínának, hogy ott vonják felelősségre az argentin katonai diktatúra (1976-1983) idején elkövetett bűneiért. A bíróság múlt pénteken hárított el minden akadályt a kiadatás előtt.

A két héttel ezelőtti ítélettel évekig tartó jogi csata ért véget Spanyolországban. A tét annak eldöntése volt, hogy melyik országban állítsák bíróság elé Cavallót, az argentin haditengerészet volt parancsnokát. Hasonló vádakat hoztak fel ellene Argentínában és Spanyolországban, utóbbi államban az emberi jogok megsértése, népirtás, terrorizmus és kínzás vádjával vonták volna felelősségre.

A diktatúra úgynevezett piszkos háborúja idején Cavallo a haditengerészet Buenos Aires-i műszaki főiskoláján (ESMA) dolgozott. Ebben az intézményben titkos kínzóközpont működött, ahol foglyok ezreit kínozták meg és végezték ki. Cavallót konkrétan azzal vádolják, hogy részt vett a "felforgató elemek" - ellenzékiek - kiirtását célzó tervben, tagja volt a kiválasztott áldozatok elrablását, kínzását, meggyilkolását, javaik kisajátítását végző csoportoknak, egyike volt az áldozatokat nap mint nap kiválasztó tiszteknek.

Cavallo hamis személyazonossággal Mexikóban élt, és 2003 júniusában Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró parancsára tartóztatták le és adták ki Spanyolországnak. Ahhoz, hogy Spanyolország kiadhassa Cavallót Argentínának, szükség volt Mexikó hozzájárulására is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár