2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdték a Divatcsarnok rekonstrukcióját

2008. március 30. 15:00

Megkezdték a Lotz terem rekonstrukcióját az egykori Divatcsarnokban, a volt Párizsi Nagyáruház műemléki védettséget élvező fővárosi épületében.

Tiba János beszámolt arról, hogy az épület átriumát visszaállítják eredeti állapotába, s a reprezentatív Lotz termet, amelynek freskóit Lotz Károly és Feszty Árpád festette, a felújítás után bárki megcsodálhatja majd. A világörökség részét képező Andrássy úton álló épület jelenleg "kivitelezés" alatt áll, reményeik szerint a munkát novemberig befejezik.

Az építész szólt arról is, hogy a hetedik emeleten galériás födémmel bővítik az épületet. Legfelül nagy területű irodákat alakítanak ki, üveg válaszfalak beépítésével. A tetőteraszon szezonális bár várja majd a közönséget.

Az átriumban levő díszlépcső az átriummal együtt eredeti állapotában kerül helyreállításra. A földszint, az első emelet és a Lotz terem a közönség számára is látogatható lesz. A földszinti, 1963-ban elbontott lépcsőszakasz helyére mozgólépcső kerül a földszinti és első emeleti kereskedelmi funkció kiszolgálására. Több bérlővel tárgyalások folynak, de a kereskedelmi funkció az egykori Divatcsarnok földszintjén és első emeletén megmarad.

A luxemburgi központú ORCO Property Group 2006 elején vásárolta meg az ingatlant 3 milliárd forintért, a felújítás költségét további mintegy 2 milliárd forintra becsülték. A cég tavaly augusztusban kapta meg a projekthez az érvényes építési engedélyt, amely lehetővé tette a rekonstrukciós munkálatok megkezdését. Tiba János pénteki előadásában felidézte: az ORCO egy francia építészt hívott meg, aki olyan koncepcióval állt elő, amely erős szerkezeti beavatkozást igényelt volna. Ezt a Műemléki Tervtanács elutasította. A nagymérvű szerkezeti átalakítások miatt nem lehetett a teljes épületet kiszolgáló mozgólépcsőt elhelyezni, ez pedig az áruházi funkció vegyes (kereskedelmi és irodai) funkcióra való váltásának kényszerét hozta. A TIBA Építész Stúdió által újrakezdett munka során született terv építészeti nyelvezete az épület ipari szecessziós formavilágának újraértelmezéséből született.

Az eredeti Párisi Nagy Áruház a Rákóczi út 74. alatt üzemelt 1892-1903 között. A leégett áruházat Goldberger Sámuel az Andrássy út 39. alatt építtette fel, amely 1911-től üzemelt. 1958-tól a Divatcsarnok kapott itt helyet és 1999-as bezárásáig a Centrum-hálózat részeként működött. Az épület bezárása és értékesítése között számos - pénzhiány miatt végül meghiúsult - funkció került napirendre: így például Guggenheim múzeum, Közép-Európai Kulturális Központ, illetve Építész Múzeum is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár