2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Párizs és Budapest a divat tükrében

2003. június 11. 10:32

A Párizsban 2001-ben nagy sikert aratott Magyar Kulturális Évad (MagyArt) folytatásaként ebben az évben a francia kultúra mutatkozik be Magyarországon (FranciArt). A Párizsi Divat és Kosztümmúzeum, Párizs Város Történeti Múzeumának metszet és festményanyagának segítségével 2003 júniusában viselettörténeti kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának földszintjén, amelyet hazai múzeumok anyagával (a Budapesti Történeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria és Magyar Nemzeti Múzeum) egészül ki.

Sohasem lesz divat Párizs nélkül

Cleo de Merode
A 2003. május 30. és szeptember 28. között látogatható kiállítás elsősorban a francia ízlés, a párizsi divat irányító szerepét, hatását ismerteti a képzőművészeti alkotások és látványos öltözékek bemutatásával, utalva egy-egy korszak híres irodalmi alkotására. Az 1750 és 2003 közötti időszakból mintegy 100 modellen keresztül követhető egy-egy korszak hangulata, jellemző darabjai és a francia-magyar kölcsönhatások.

"Sohasem lesz divat Párizs nélkül, míg Párizs fennáll" - írta Holzer Andor 1922-ben, a Magyar Divatiparban. A divat központja a 17. század közepe óta Franciaország volt. XIV. Lajos, a Napkirály Európa legfényesebb udvarát alakította ki, melynek pompáját mintának tekintette minden uralkodó. A 18. században XV. Lajos szeretői diktálták a divatot, majd a század végén Mária Terézia leánya, Mária Antoinette.

A 19. század közepén is Párizsra figyelt a világ, az elegáns császárnéra, III. Napóleon hitvesére, Eugéniára, akit Erzsébet osztrák császárné és magyar királynéval együtt a világ legszebb asszonyának tartottak.

Budapesti Történeti Múzeum
Budavári Palota E épület,
Szent György tér 2.
Az előkelő társaság zárt volt, asszonyai kerülték a feltűnést, amit annál inkább kerestek a kurtizánok. Párizs divatját a félvilági hölgyek határozták meg, akik igyekeztek pompájukkal egymást túlszárnyalni és a világot utánzásra késztetni. Cleo de Merode kétoldalt elválasztott, fülére fésült hajviseletét fél Európa utánozta, ezt Rippl Rónai József szép festménye, a “Cleo de Merode rokona” is bizonyítja. A kép modellje persze nem volt rokona a híres szépségnek, de megjelenésében őt igyekezett utánozni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár