2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatérhet a Madách-Mikszáth-gyűjtemény

2008. április 17. 09:00

Több évtized után visszakerülhet Balassagyarmatra a Salgótarjánban lévő, Madách Imre és Mikszáth Kálmán relikviáit magában foglaló irodalomtörténeti gyűjtemény.

Felidézte, hogy a Madách-Mikszáth-hagyaték kérdésének rendezése régi adósság Balassagyarmat felé; a város vezetőivel arról folytattak egyeztetéseket, hogy hol lehetne minél színvonalasabban biztosítani a gyűjtemény bemutatását.

Beszámolt arról, hogy a gyűjteményt befogadó Aininger-ház felújítására közös pályázatot ad be a megyei és a városi önkormányzat, valamint a balassagyarmati Palóc Múzeum a következő kétéves akcióterv keretén belül az Észak-magyarországi Regionális Tanácshoz. Az elnök hozzátette: ezzel párhuzamosan, az alapító okirat módosításával a Palóc Múzeum szakmai felügyelete alá kerül a csesztvei Madách- és a horpácsi Mikszáth-kiállítóhely is.

Balassagyarmat már 2002-ben, majd 2007-ben is kezdeményezte a gyűjtemény Balassagyarmatra helyezését, mert szakmailag indokolatlannak tartják, hogy a nyugat-nógrádi irodalomtörténeti emlékanyagot Salgótarjánban őrizzék. A hagyatékban egyebek között eredeti kiadású könyvek, kéziratok, levelek, és Madách Imre Tragédiájának különböző kiadásai is szerepelnek.

Az ügy előzménye, hogy Balassagyarmaton 1891-ben alakult meg a Nógrád Vármegyei Múzeumi Társulat a város szülötte, Nagy Iván akadémikus javaslatára és vezetésével. 1970-ben az akkori megyei vezetés leépítette a balassagyarmati múzeumot: a régészeti és 1848 előtti anyagot Szécsénybe, a művészet- és irodalomtörténeti gyűjteményt Salgótarjánba helyezték át. Balassagyarmaton csak a néprajzi és a szűk értelemben vett várostörténeti gyűjtemény maradhatott, és Salgótarjánba helyezték a megyei múzeumi igazgatóságot is.

Madách Imre 1823-ban született a mai Szlovákia területén lévő Alsósztregován. 1844-ben költözött a Balassagyarmat közelében lévő Csesztvére, ahol 1853 szeptemberéig élt feleségével, Fráter Erzsébettel. A költő 1864 júniusában járt utoljára a faluban. A csesztvei kúria Magyarország egyetlen Madách emlékmúzeuma.

Mikszáth Kálmán 1847-ben született az egykori Nógrád vármegye északi részén, a mai Szlovákia területén lévő Szklabonyán. 1904-ben megvásárolta Szontágh Pál horpácsi birtokát, ahol egyik fia tervei alapján klasszicizáló stílusú kúriát építtetett, s utolsó éveiben többnyire itt tartózkodott. Az épületben ma emlékház működik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár