2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lerombolnák az amerikai történelem ikonikus börtönét

2008. március 9. 15:00

A San Francisco közelében egy szigeten álló börtön 1934 és 1963 között működött, a rabok egyszemélyes minicellákban éltek, megszökni csaknem lehetetlen volt.

Da Vid ismert amerikai emberi jogi aktivista, békeharcos és környezetvédő, a béke nemzetközi központját akarja a szigeten felépíteni egy hatalmas, Harmoniumnak keresztelt meditációs parkkal, amelyben helyet kapna egy kupola, valamint egy piramis kutatásokra és konferenciákra, továbbá egy Szent Ferenc-szobor, a helyi védőszent tiszteletére - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

A referendum kiírására Da Vid 18 ezer aláírást gyűjtött össze, ami 10 ezerrel meghaladja a szükségest. Terve részleteit ugyan nem ismertette az aláírókkal, nekik csupán arra a kérdésre kellett válaszolniuk igennel vagy nemmel, hogy akarják-e, hogy a város megvásárolja a szövetségi kormány tulajdonában lévő szigetet, de senki sem maradt alulinformált, mivel sajtó és a tévé mindenről tudósított.

Da Vid szerint a város történelme alapján a béke és a szeretet bölcsője, nyitott és haladó, nem kell, hogy egy börtönnel azonosítsa magát. A hatalmas építményt tehát le kell rombolni. Tervével azonban nagy vihart kavart. A republikánusok szóvivője szélsőségesnek titulálta, aki le akarja rombolni a város történelmi örökségét. A demokraták többsége is a terv ellen van. Alcatraz amerikai ikon, a mítoszok egyike, évente másfélmillióan látogatják, eladásához különben is a kongresszus külön törvényére lenne szükség - mondják. Da Vid megérti, hogy terve nem tetszik mindenkinek, de szerinte az új koncepció még több látogatót vonzana és a város több pénzhez jutna.

Az Alcatrazt 1963-ban Robert Kennedy igazságügy-miniszter záratta be, egyszerűen azért, mert túlságosan magasak voltak a fenntartási költségei. Viszonylag rövid működése alatt híres bűnözők voltak lakói, köztük Al Capone, a "gépfegyveres" George Kelly, vagy a "madárembernek" nevezett Robert Stroud, akiről Clint Eastwood készített filmet.

A lerombolását ellenzők egyébként azzal is érvelnek, hogy a börtönnek bezárása után az 1960-as években a polgárjogi harcban is fontos szerepe volt: 1969 novembere és 1971 júliusa között az elismertetésükért harcoló, több észak-amerikai törzset képviselő indiánok foglalták el: így akartak tiltakozni az őseikkel a 19. században kötött egyezmények washingtoni megszegései ellen, és azt tervezték, hogy a börtön helyén indián kulturális és spirituális központot, múzeumot, valamint egy ökológiai intézetet hoznak létre. A mostani elképzelések nem állnak nagyon távol ettől.

Az orvosi végzettségű Da Vid számos, a világbékét célzó művészeti fesztivált és kollektív meditációt szervezett az elmúlt 30 évben, alapítványa, a The San Francisco Medical Research Foundation készítette el a világ első New Age zenei katalógusát. Ő alapította meg 1984-ben az Emberi Ökológia Pártját, amelyet "mindenki egészségének és szabadságának szentelő holisztikus politikai pártnak nevezett el", majd ebből nőtt ki 1995-ben a hasonló célkitűzésű új szervezete, a Fény Pártja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár