2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készül az NSZK diákkmozgalmainak vezetőjéről

2008. február 24. 16:00

Dokumentum-játékfilm készül Rudi Dutschkéról, az 1968-as nyugat-berlini és NSZK-beli baloldali diákmozgalom leghíresebb vezetőjéről.

A Teamworx produkciós cég által készítendő film, amelyet a tervek szerint a ZDF német közszolgálati csatorna ősszel fog műsorára tűzni, 1964-től mutatja be Dutschke életét egészen 1979 karácsonyán bekövetkezett haláláig. A diákvezért Christoph Bach német színész személyesíti meg, de az alkotásban korabeli dokumentum- és híradófilm-részleteket, valamint interjúkat is felhasználnak.

Az 1940-es születésű Dutschke az NDK-ban nőtt fel. Érettségi után keresztény meggyőződésére hivatkozva megtagadta a katonai szolgálatot és több diáktársát is rávette példája követésére, ezért nem mehetett egyetemre. 1961. augusztusában, néhány nappal a Berlini Fal felhúzása előtt átmenekült Nyugat-Berlinbe és itt a helyi Szabad Egyetemen szociológiát tanult.



1965-ben csatlakozott Német Szocialista Diákszövetséghez (SDS), amelynek hamarosan az egyik legbefolyásosabb alakja lett. A mozgalom szervezte az NSZK-ban az első nagy tüntetéseket a vietnami háború ellen, de élen járt abban a követelésben is, hogy a nyugatnémet közéletet tisztítsák meg a magukat átmentett egykori náciktól.

Dutschke eszmerendszerében a marxizmus, az utópista szocializmus és a keresztény gondolatok jól megfértek egymással. Azt vallotta, hogy a nyugati társadalmak átalakításának együtt kell járnia a harmadik világ felszabadító mozgalmainak sikerével, valamint a közép- és kelet-európai társadalmak demokratizálásával. Ugyanakkor a forradalmat erőszakmentes úton képzelte el. Ennek ellenére 1967-től a nyugatnémet jobboldal részéről valóságos hajsza indult ellene, a Springer-sajtókonszern egyes lapjai egyenesen a meggyilkolására szólítottak fel.

1968. április 11-én, nagypénteken egy Joseph Bachmann nevű, Hitler-rajongó munkanélküli szobafestő Nyugat-Berlinben a nyílt utcán lőtt rá Dutschkéra, aki túlélte ugyan a merényletet, de súlyos fejsérüléséből soha nem épült fel teljesen. Az ellene elkövetett terrorakció radikalizálta a nyugatnémet ifjúsági mozgalmakat és ennek legszélsőségesebb leágazása lett a Vörös Hadsereg Frakció terrorista szervezet megalakítása.

Dutschke 1969 és 1971 között a Cambridge-i Egyetemen folytatta tanulmányait, de Edward Heath konzervatív brit kormánya nemkívánatosnak nyilvánította őt az országban. Ezután a dániai Aarhusban telepedett le, de részese volt az NSZK-beli antinukleáris és környezetvédő mozgalom kialakulásának, és kapcsolatban állt az NDK-beli, a lengyel, a magyar, a csehszlovák demokratikus ellenzék tagjaival. 1979 december 24-én a fürdőkádjában kapott epilepsziás rohamot és megfulladt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár