2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Apartmanház lett a náci bíróságból

2008. február 19. 16:00

Az egyik berlini bíróság épületében, ahol a náci bírók több száz embert ítéltek halálra, most apartmanházat alakítottak ki. A változással azonban sokan nem értenek egyet.

Vállalhatatlan múlttal küzd az Atrion

Az `Atrion` névre keresztelt épület ablakaiból idillikus kilátás nyílik: a zöld parkkal körülvett tóban vadkacsák és hattyúk úszkálnak. A ház fekvése is kitűnő, Berlin központjától csak pár percre található. Nem csoda, hogy sokan érdeklődnek iránta: a potenciális lakók mellett azonban történészek is jelentkeztek. Az épületet azelőtt ugyanis nem `Atrionnak` hívták, 1936-tól a második világháború közepéig itt ülésezett a Harmadik Birodalom egyik hírhedt katonai bírósága.

Az itteni bírók 1400 halálos ítéletet hoztak a rendszer lelkiismeretes ellenzői és ellenállói, többek között a jól ismert Vörös Zenekar (Rote Kapelle) ellenállócsoport tagjai ellen. "A projekt Berlin és az egész ország megmagyarázhatatlan figyelmetlensége a múlt iránt" - véli Manfred Krause, a náci bíróságok gaztetteivel foglalkozó Forum Justizgeschichte elnöke.

A régi bíróság épületét 106 apartmanra osztották, a legnagyobb 207 négyzetméter. A domborműveket, díszablakokat, burkolatot és a boltozatos mennyezetet megtartották, a földszinti közösségi helyiségeket pedig felújították. A legnagyobb aggodalom magát a bírósági termet övezi, ahol a náci bírák halálra ítélték mindazokat, akik ellenezték Hitler megalomániás terveit. Itt kapták meg halálos ítéletüket a Vörös Zenekar nevű egyetemi ellenállási mozgalom tagjai, akik nem csak náciellenes röpiratokat terjesztettek, hanem sok zsidót kimentettek a náci halálgépezet torkából.

Johannes Tuchel, a Német Ellenállók Emlékközpontjának vezetője, egyáltalán nem örül, hogy a bírósági termet közösségi helyiséggé akarják alakítani az apartmanok bérlői számára. "Elképzelhetetlen, hogy ezt a termet, ahol annyi halálos ítéletet mondtak ki, kényelmes pihenőhellyé alakítsák." Tuchel és munkatársai csak akkor hallottak az épület átalakításának terveiről, amikor már nem tehettek semmit ellene.

Ízléses lakások az egykori irodák helyén

Thomas Groth, az épületet átépítő ingatlancég igazgatója, nem érti a vádakat. Elmondása szerint belül igyekeznek minden részletet hűen megőrizni, az épület külső homlokzata pedig változatlan marad. Amennyit csak lehet, meg kívánnak őrizni az épületből, így a bírósági termet megnyitják a nyilvánosság előtt, illetve vitákat rendeznek például a Harmadik Birodalom igazságszolgáltatásáról, és kiállításokat is szerveznek benne. "A legmesszebbmenőkig figyelembe vettük a terem jelentőségét, ezért is döntöttünk úgy, hogy nem alakítunk ki benne apartmant. A helyreállított terem teljesen olyan lesz, mint az eredeti, csak a bírói székeket távolítottuk el" - mondta Groth.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár