2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Megmenekült a büntetéstől a kommunista Csehszlovákia államügyésze

2008. február 13. 17:00

Megmenekült a büntetéstől Ludmila Brozová-Polednová, aki 1950-ben államügyészként vett részt az egyik legnagyobb korabeli csehszlovákiai koncepciós perben.

A prágai legfelsőbb bíróság szerint ezek az 1950-ben elkövetett bűncselekmények mára már elévültek. A taláros testület minderről nem nyilvános ülésen hozott döntést - közölte az újságírókkal Vladimír Kovár, a vádlott védőügyvédje. Egyes jogi szakértők azonban úgy vélik, hogy a jelenleg hatályban lévő törvények szerint a kommunizmus bűntettei nem évülhetnek el.

Akik bíráskodtak: Josef Urvalek, Ludmila Brozova-Polednova, Juraj Vieska és Jiri Kepak

A volt államügyészt novemberben nyolc évi börtönre ítélték. A bírósági döntést Brozová-Polednová megfellebbezte. A most 86 éves Brozová-Polednová egyike volt azoknak az államügyészeknek, akik kidolgozták a Milada Horáková korabeli polgári demokrata politikus elleni vádiratot.

Horáková volt az egyetlen nő, akit az ötvenes évek elején lezajlott csehszlovákiai kirakatperekben politikai okokból halálra ítéltek. A politikus asszony az 1948-as kommunista hatalomátvételig a (neve dacára élesen náciellenes) cseh nemzeti szocialista párt elismert és aktív személyisége volt, akit a kommunisták az új rendszer ellenségének tekintettek. Horákovát 1950. június 27-én végezték ki annak ellenére, hogy a világ számos ismert személyisége, köztük Albert Einstein fizikus is felemelte szavát védelmében.

A Milada Horáková elleni perben összesen négy halálos ítélet született, további hárman életfogytig szóló büntetést  kaptak, míg öt személy 15-től 28 évig terjedő szabadságvesztést. A koncepciós perben született ítéleteket az 1968-as reformidőszak, a prágai tavasz idején semmisnek nyilvánították, Horákovát azonban csak az 1989-es rendszerváltás után rehabilitálták. Brozová-Polednová végig ártatlannak vallotta magát az ügyben. A Lidové Noviny című lapnak korábban azt mondta, hogy csak az akkori alkotmányos rendet védte, a hatályos törvények alapján járt el.

Csehországban az ügyet jelképesnek és precedensértékűnek tekintik, annak bizonyítékát, hogy a múlt legsúlyosabb bűnei nem évülhetnek el. "A legfőbb cél nem a ma már kétségtelenül nagyon idős felelősök börtönbe juttatása, hanem egyfajta történelmi elégtétel" - jegyezte meg az esettel összefüggésben a konzervatív napilap. Az ötvenes évek elején Csehszlovákiában lezajlott koncepciós pereknek összesen mintegy 250 áldozatuk volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár