2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Ceausescu a legnépszerűbb román politikus

2007. december 11. 08:00

Romániát még mindig kísérti Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátor szelleme - erre a következtetésre jutott több román elemző.

A romániai Soros Alapítvány felmérése szerint az alanyok 23 százaléka értékeli így az eredeti szakmája szerint cipész Ceausescu uralkodását. Az 1989-es véres forradalom ideje alatt kivégzett diktátor iránti rokonszenv az elmúlt években valamelyest növekedett. 1999-ben is készült ugyanis egy hasonló közvélemény-kutatás, s akkor 22 százalék jelölte meg legjobb politikusnak Románia nem kevesek által még ma is szeretett vezetőjét.

Forrás: EPA
Elemzők és szakemberek szerint Ceausescu népszerűsége azért ily magas a rendszerváltás óta eltelt 18 év után is, mert a lakosság jelentős része "vesztese lett" a kilencvenes évek átmeneti időszakának, vagyis csak kis mértékben részesült a növekvő életszínvonal jótéteményeiből. Az alanyok 23 százalékának véleménye tehát ebben a rétegben felgyülemlett frusztrációt tükrözi - vélik az elemzők.

A képet némiképp árnyalja az az ellentmondásosság, hogy Ceausescu amennyire szeretett, legalább ugyanolyan mértékben gyűlölt is. A válaszadók 24 százaléka ugyanis úgy vélte, hogy a műveletlensége ellenére félelmetes teljhatalomra szert tevő Ceausescu okozta a legtöbb rosszat az elmúlt száz évben román vezetők közül.

Románia mai politikusai is előkelő helyet foglalnak el a lakossági toplistán. Traian Băsescu jelenlegi államfőt azonban az alanyok mindössze 15 százaléka tartja a legjobb politikusnak. Ugyanakkor látványosan megnőtt azok aránya, akik úgy vélik, hogy a rendszerváltás óta egy megszakítással tíz éven keresztül államfői tisztséget betöltő Ion Iliescu ártott a legtöbbet az országnak. Míg 1999-ben csak 7 százalék állította ezt, most számuk eléri a 15 százalékot.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár