2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétezer éves palotát ásnak Jeruzsálemben

2007. december 7. 17:00

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerdán számolt be róla, hogy a jeruzsálemi Óváros falainál folytatott ásatások során megtalálták egy i.sz. 1. században épített és alig 30 évi állt palota maradványait.

Doron Ben-Ami, a projekt igazgatója szerint a régészek által talált épület igen nagynak számít, és azt egykor több, nagyobb teremre osztották. A palotát a helyszínen talált pénzérmékkel sikerült datálni. Ben-Ami szerint a pontos adatokhoz jóval több ásásra van szükség, azt azonban már most is tudják, hogy az épületet az Adiabene királyság egykori uralkodónője, Heléna királynő, egy tehetős arisztokrata építtette, aki i.sz. 40-ben költözött Jeruzsálembe. A nő megtérését és kegyes életét Josephus Flavius is megörökítette.

A palotát alig 30 évvel később a római hadsereg pusztította el, akik a város ostroma során szisztematikusan rombolták le a hasonló épületeket. Akkor égett le a Templom is, amelynek nyugati falát ma Siratófal néven ismerjük. Az ásatásokat a palesztinok lakta Silwan külvárosa mellett a Dávid városa látogatóközponthoz tartozó parkoló alatt végezték.

A munkálatok során hatalmas meglepetés érte s régészeket, hiszen közel ötméteres, több száz kilós kövekből készített falakat, díszes freskókat és egy nagy méretű rituális fürdőt is találtak. A helyszínen a kutatók egy nagyobb, bizánci kori épületet is találtak az ókori palota fölött, amelyhez a korábban elpusztított ház romjait is felhasználták.

A terület Jeruzsálem keleti, arabok lakta részéhez tartozik, amelyet Izrael az 1967-es, hatnapos háború során foglalt el. A feltárást ezért a megszokott viták övezik: a palesztinok szerint ugyanis az engedély nélkül folytatott ásatásokat az izraeli régészek arra használják, hogy azzal is alátámasszák jogos igényüket a területre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár