2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bajor kézben marad a német nyelvemlék

2007. december 4. 08:00

Alig egy héttel a tervezett londoni árverést megelőzően sikerült megmenteni Németország számára egy jelentős kultúrtörténeti Bibliát.

A német állam és további adakozók segítségével Bajorország megszerezte az 1430-ban készült Ottheinrich Bibliát, amely a Szász-Coburg hercegi műkincsalapítvány értékes darabja volt - közölte a Sotheby's aukciósház és a bajor művészeti minisztérium. Ezentúl az Ottheinrich Biblia mind a nyolc kötetét a Bajor Állami Könyvtárban őrzik, amelynek már 1950 óta tulajdonát képezte a másik három kötet. Ezzel az értékes Biblia több mint háromszáz év után ismét teljes egészében bajor tulajdonba került.

Arról nem volt hajlandó nyilatkozni a minisztérium, hogy mennyit fizetett a visszaszerzett öt kötetért, amelyek a tervek szerint december 4-én a londoni Sotheby's aukciósház árverésén kerültek volna kalapács alá. A minimális vételár összegét az aukciós ház kétmillió fontban (730 millió forint) állapította meg.

Thomas Goppel bajor művészeti miniszter szerint fennállt a veszélye annak, hogy elvész ez a kulturális örökség. Miután azonban néhány héttel ezelőtt ismertté vált, hogy a hercegi alapítvány el akarja adni az öt kötetet, szakértők követelték, hogy a történelmi Biblia Németországban maradjon.

A bajor-ingoldstadti VII. Lajos megbízásából 1430-ban kézírással készült és számos illusztrációval ékesített Biblia száz évvel később Ottheinrich (1502-1559) pfalzi és neuburgi gróf, a későbbi pfalzi őrgróf tulajdonába került. Az évszázadok során más és más helyre került a Biblia Németországban. A harmincéves háború alatt (1618-1648) visszakerült Bajorországba, de azután onnan Gothába vitték.

A Bajor Állami Könyvtár közölte, hogy fennállásnak 450. évfordulója alkalmából mind a nyolc kötetet kiállítja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár