2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csodájára járnak a magyar régészeknek

2007. november 3. 09:00

Szakmai kihívások és lehetőségek

[antoninuspius]: Hello, miben lett több az új Aquincumi Múzeum a réginél?
Jó kérdés! Az utóbbi években rengeteg ásatásunk volt, ezekből több ezer tárgy került be a múzeumba, így módunk van újabb és újabb kiállításokat összeállítani. Sok múzeumpedagógiai programunk is van.

[Aquincum réme]:Milyen római emlékek lehetnek még föld alatt Budapesten?
Budapest területe alatt - egész pontosan a budai oldal alatt - a mai Albertfalvától északra egészen Békásmegyerig többé-kevésbé összefüggő római kori településláncolat létezett. Ezek városias települések, katonai táborok, villák, illetve falusias települések lehetnek. Múzeumunk több mint száz éve kutatja ezeket, de még közel sem ismerünk mindent, tehát rengeteg minden vár még feltárásra. Valószínűleg száz-százötven évig még lesz dolga a régész generációknak.

[Exorcist]: Milyen technikai eszközök állnak a rendelkezésetekre, használtok-e fémkeresőt, vagy más műszereket?
Az ásatás klasszikus módszerei mellett, ma már például talajradart, lézerszkennert is használunk, persze szinte évente jelenik meg egy-egy újdonság, ezeket igyekszünk ki is használni (amennyire a szűkös anyagiak ezt engedik).

[diree]: Van egy érzékelhető ellentmondás a munkájukban: a leletmentés iszonyú erőforrás igényes, jelentős informatikai fejlesztéseket is kíván; az eredménye viszont gyakran nem igazán kézzelfogható. Mi a megoldás?
Mit ért az alatt, hogy nem kézzelfogható?? Az ásatások eredményeit a hozzájuk tartozó adatbázisokkal együtt szinte azonnal hasznosítjuk: kiállításokat készítünk, katalógusokat állítunk össze, kiadványokat jelentetünk meg. A folyamatosan bővülő információ mennyiséget pedig a következő ásatásoknál hasznosítjuk.

[nottonightjoseph]: Mi a véleménye az "amatőr" régészetről? Nyugati országokban igen kiterjedt hobbi, a múzeumok pedig gyakran fel is karolják és önkéntes programokat indítanak az érdeklődőknek.
Így van. Ehhez azonban az is szükséges, hogy az amatőr régészek akarjanak is együttműködni a múzeumokkal és elfogadják azok irányítását. Természetesen a megfelelő keretek között fontos és hasznos a segítségük. Reméljük, hogy pár év múlva már nálunk is működni fog ilyen típusú együttműködés.

[DJ Tonic]: Legális az, ha valaki magánterületen fémkeresőzik?
Nem. Magyarországon minden ilyen irányú tevékenység illegális és szigorúan büntetik!

[diree]: Kedves Orsi! Engem az érdekel, milyen nagyságrendű összeget költ Magyarország egy évben leletmentésre, régészeti ásatásra? Hogyan viszonyul ez az európai átlaghoz?

A régészeti feltárások jelentős részét nem az állam, hanem a beruházók finanszírozzák, azaz aki régészeti lelőhelyen építkezni szeretne (lakópark, bevásárlóközpont stb.) és egyébként elpusztítaná a lelőhelyet, annak kell finanszíroznia az ásatást. Ezek egyébként milliós nagyságrendű munkák is lehetnek. Európai viszonylatban is nagyon jó és szigorú az örökségvédelmi törvény, ennek köszönhetően például csak Budapest területén évente több, mint száz ásatást végez a BTM. Csodájára is járnak a nyugati kollégák!

[antoninuspius]: Szerinted a leletek hány százalékát pusztítják el a beruházók, és mennyiről nem számolnak be nektek?
Országos szinten nem tudom, de Budapesten szerencsére egyre kevesebb, köszönhetően annak, hogy minden régész a kutatási területének megfelelően rendszeresen ellenőrzi a hozzá tartozó telkeket, területeket. Természetesen sajnos nem tudunk mindenütt ott lenni, de igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a pusztítás. Szerencsére a beruházók is tisztában vannak a hatályos törvényekkel, úgyhogy nagy többségükkel együtt tudunk működni.

[Bogyó789]: Szia Orsolya! Nemzetközi szinten mennyire ismerik el a magyar régészeket?
Elismerik, számos külföldi konferencián tartunk előadást és publikálunk, jó néhány magyar régész nevét a világon mindenhol ismerik (pl. Szabó Miklós, Gabler Dénes stb.).

[antoninuspius]: Mi a véleménye a Hajógyári-sziget beruházási terveiről?
Szerintem jobb lenne, ha nem épülne be, és a régészeti leleteknek is jobb, ha egyelőre a földben maradnak. Az ottani emlékek feltárása egy több évig tartó, nagy munka lenne, hatalmas költségvetéssel. Egyelőre nem tudjuk, mi valósul meg a beruházásból.

[Aquincum réme]: Mit gondol a nemrég alakult, régészeket irányító Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatról?
Személy szerint nem örülök neki, szerintem hiba megosztani a régész társadalmat és tönkretenni működőképes rendszereket. A KÖSZ működése egyelőre nem teljesen világos előttem, szerepét se nagyon tudnám meghatározni. Még nem tudjuk, hogyan lehet velük együtt dolgozni.

Köszönöm a sok kérdést, örülök, hogy ennyien érdeklődtek a régészet iránt! Ha további kérdésetek van forduljatok hozzánk bizalommal: www.aquincum.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár