2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kommunista turizmussal értelmezik újra Vietnam múltját

2007. október 26. 12:00

Szelektív memória

Miközben a turisztikai ipar az ország vallási hagyományait hangsúlyozza, hogy minél több látogatót csábítson az ősi templomokhoz és pagodákhoz, a különböző vallások képviselői még mindig börtönben ülnek a társadalmi igazságosságot és vallásszabadságot követelő nézeteikért. A vallási csoportok ezért nem működnek együtt a hatóságokkal, és kénytelenek hitüket titokban gyakorolni.

A lángoló szerzetes 1963-ban

Thich Quang Duc, buddhista szerzetes szobrának felállítása tehát olyan kirívó ellentmondás, amelyet a külföldi turisták nem, a vietnamiak viszont érzékelni fognak. A kommunista vezetők azt próbálják megmutatni a külföldieknek, hogy az ország végre megbékélt a múltjával, belül azonban továbbra is elnyomják a független vallási csoportokat és korlátozzák a szólásszabadságot. Próbálkozásuk ráadásul elvonja a figyelmet Thich Quang Duc tettének igazi okáról.

A szerzetes tette bizonyos értelemben túllépett a valláson és a politikán, mivel a buddhizmusban az önpusztítás bűnnek számít. Önmaga elégetése azonban mások szenvedésének megváltásáért és az elnyomók szívének meglágyításáért történt, ezért önzetlen cselekedetnek minősül. A szerzetes önmaga feláldozásával harcolt az emberiség ellenségei ellen, ami akkor a saigoni rezsimet jelentette, ma pedig a kommunista kormánnyal azonosítható.

Az elmúlt évtizedekben a buddhizmus eszméit fokozatosan háttérbe szorították, és a konfuciuszi tanokkal váltották fel. A vallási vezetőket üldözték és fogságba vetették. A vallásszabadság így csak nyomokban létezik, és ezt a keveset is csak szigorú feltételek mellett engedélyezik. A kormány által bejegyzett és ellenőrzött vallási csoportok ugyan tarthatnak nyilvános istentiszteleteket, de szent helyeiket Ho Si Minh mondásaival kell díszíteniük, iskola utáni tanításaikat pedig tele kell tűzdelniük a szocialista forradalom történetével és dalaival.

Ennek ismeretében a kommunista párt terve inkább a folytatódó vallási elnyomás jeleként értelmezhető, mintsem az ország gyarmati és háborús múltjával való megbékélésként. A turizmusbarát Vietnam megteremtése és a szerzetes önfeláldozása között így éles szakadék húzódik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár