2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendhagyó kiállítás emlékezik a Zrínyiekre

2007. október 15. 18:00

A szigetvári Zrínyi Miklósnak és leszármazottjának, a 17. században élt költőnek, prózaírónak állít emléket A Zrínyiek és Európa című kamara-kiállítás.

A november 16-ig látható kiállítás rendhagyó, hiszen az elmúlt száz évben Magyarországon még nem mutatták be egyszerre a két Zrínyi Miklós alakját és tevékenységét - mondta Knapp Éva, a kézirat-és ritkaságtár osztályvezetője, a tárlat rendezője a helyszínen.

Közlése szerint 1918-ban a Magyar Tudományos Akadémia és a Szépművészeti Múzeum egy - több mint 700 dokumentumból álló - tárlattal állított emléket a költő Zrínyi Miklósnak. Knapp Éva kiemelte, hogy ez volt a legutóbbi olyan rendezvény Magyarországon, amelyen a költő Zrínyi Miklós és fia, Ádám közös könyvtárának fennmaradt állományát láthatták az érdeklődők.

A Zrínyiek és Európa című kamara-kiállítás anyagát ismertetve elmondta: a száz dokumentum, amelyek között kéziratok, nyomtatványok, sokszorosított grafikai ábrázolások egyaránt szerepelnek, hat tematikus egységre tagolódik. A szigeti Zrínyi Miklós című első rész Szigetvár 1566. évi ostromát és annak európai visszhangját mutatja be, a második egység pedig a költő és prózaíró Zrínyi Miklós alakját eleveníti meg.

Ezt a hadvezér Zrínyi Miklóshoz kapcsolódó dokumentumok követik. A negyedik blokk a könyvgyűjtő Zrínyi Miklósnak állít emléket. Az ötödik és hatodik egységben az európai és a magyarországi Zrínyi-recepció  dokumentumai találhatók meg, A Zrínyi-hagyomány a 17-18. századi európai irodalomban, illetve A magyarországi Zrínyi-hagyomány a 18-19. században címmel - mondta.

A tárlat különlegességeként Knapp Éva a Szigeti veszedelem 1907-ben megjelent szemelvényes olasz fordítását és Ráday Gedeon német nyelvű próbafordítását említette. Megemlítette a kiállítás utolsó darabját, Jókai Mór szigeti hódítókról szóló színpadi művét, amely összekapcsolható a tárlat első darabjával, az 1568-ban Lyonban megjelent, Szigetvár ostromáról beszámoló munkával.

Az osztályvezető megjegyezte, a dokumentumokat kizárólag az ELTE Egyetemi Könyvtárából válogatták. Hozzátette, hogy a kiállítás nem kötődik évfordulóhoz, a tárlat az MTA irodalomtudományi intézete és a heidelbergi egyetem germanisztikai szemináriuma által rendezett, Milítia et litterae című nemzetközi konferenciához kapcsolódik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár