2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kora újkori faluszerkezetét őrzi az erdélyi Énlaka

2007. október 12. 11:00

A budapesti V. kerületi önkormányzat segítségével próbálják visszaállítani a 16. századi településszerkezetét megőrző székelyföldi Énlaka házainak eredeti állapotát.

A kerületi önkormányzat anyagilag segíti a szintén Erdélyben fekvő Torockó épített örökségének a megmentését is. Énlakán már 1993-ban elkezdődött a falu épített örökségének megóvását célzó szervezett munka - mondta az MTI-nek Kolumbán Gábor egyetemi oktató, a Pro Énlaka Alapítvány egyik létrehozója.

A világörökség részévé válni azonban nem könnyű, így a helyieknek a mai napig is erőfeszítéseket kell tenniük, hogy elérjék a kitűzött célt. Lendületüket a település által őrzött értékek táplálják, vagyis a 16. századi Kárpát-medencei településszerkezet és tizennyolc-tizenkilenc századi gazdálkodási-szerkezet, amelyek egyedisége alapján javasolták Énlakát arra, hogy a világörökség részévé váljon.

A hagyományos építkezés egyrészt a település elszigeteltségének köszönhetően maradt fenn, másrészt pedig azért, mert a falu szerepelt a kommunista diktatúra falurombolási tervében, így lakói rendre elhagyták a múlt század nyolcvanas éveiben - mondta Kolumbán. Így a 19-20. század fordulóján közel ezer lakosú településnek ma már csak körülbelül 200 lakója van.

A modernizáció részben elkerülte a falut, így nem tüntette el a hagyományos településszerkezetet, amely mai is őrzi a törzsi szerveződés emlékeit - mutatott rá az egyetemi oktató. Az utcák fejlődésének követése a családfák alakulását tükrözi, a dűlőnevek pedig a hagyományos székely településekre jellemző tízesek szervezési formáját őrzik.

A falu értékét növeli a festett kazettás mennyezetű unitárius temploma, amely a legrégebbi rovásírás-emléket őrzi. Az értékmentő program működtetői rendszeresen anyagi támogatást nyújtanak azoknak az énlakai portatulajdonosoknak, akik vállalják, hogy eredeti állapotukban őrzik meg házaikat, épületeiket.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár