2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladhatják Drakula kastélyát

2007. július 4. 18:00

Árulják a Habsburgok Drakula gróf erdélyi kastélyát. Habsburg Dominic főherceg, New York-i építész hétfőn bocsátotta áruba a Törcsváron (Bran) épült műemléket.

`A Habsburgok nem óhajtanak múzeumot vezetni, és olyan vevőt keresnek, aki a történelmi ingatlant a megfelelő tisztelettel kezeli` - nyilatkozott Michael Gardner, az eladással megbízott Baytree Capital vezetője. Az ingatlan irányára nem ismert, az viszont igen, hogy a 69 éves Habsburg herceg tavaly 80 millió dollárért (14 milliárd forint) kínálta a román államnak, de nem jutottak egyezségre. Gardner szerint most legalább 100 millióért fog elkelni, és a román állam elővásárlási jogot élvez, ha versenyezni tud a legmagasabb összegű ajánlattal.



A kastély a 14. században épült a közeli Brassó védelmére a törökök támadásaival szemben. A vadregényes épület nem szerepel Bram Stoker skót szerző 1897-ben írt Drakula című regényében, bár elképzelhető, hogy Vlad Tepes 15. századi román fejedelem - akinek élete ihlette a Drakula grófról szóló könyvet - rövid ideig a várkastély vendége volt.

1920-ban - Trianon után - a törcsvári kastély a román uralkodóház birtokába került. Maria királynő Ileana nevű leányára hagyta, tőle pedig fia, Habsburg Dominic örökölte volna, ha a második világháború végén nem üldözik el a királyi családot az országból, és nem államosítják az 1200 méter magasan fekvő vadregényes kastélyt.

A román állam 2006-ban adta át az ingatlant az örökösnek. A felek megállapodtak, hogy a történelmi műemlékben működő múzeum három évig állami vezetésű közintézmény marad. A kastélyban számos filmet forgattak már, a múzeumot pedig évente 450 ezer turista keresi fel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár