2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lapidáriumba költözött az ókori lakoma

2007. október 11. 10:00

A bor és a lakoma - A hatalom jelei címmel látható időszaki kiállítás keddtől Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A kiállítás bemutatja a bortermelés és -fogyasztás eredetét, az ókori bor minőségét és annak változásait, a lakoma szerepét a régmúlt korokban, és azt, hogy miként vált a bor és a lakomázás a hatalommal rendelkezők jelképévé, végül pedig a bronz- és kerámiaedények, amforák, korsók, ivócsészék, poharak, tölcsérek és szűrők, merítőkanalak, teljes szervízkészletek sírjaik elmaradhatatlan tartozékaivá.

A görögök szerint a legkiválóbb bort úgy lehetett készíteni, ha hagyták, hogy a szőlőfürtök saját súlyuknál fogva préseljék egymást. Ezt követte a klasszikus préselési eljárás, s végül, ha kevésbé előkelők számára készült a bor, a már egyszer kipréselt fürtöket újrapréselték, s az így nyert léhez forró vizet adtak. A római korban a rendelkezésre álló, meglehetősen változatos szőlőfajták ellenére csupán kétféle bort készítettek: erős és édes borokat, mégpedig vörös (azaz fekete, sötét: vinum atrum) és fehér (vinum candidum) változatban.

Szükség esetén képesek voltak a "feketét" "fehérre" változtatni, mégpedig néhány eredetinek nem mondható adalékanyag hozzáadásával: ez lehetett borsó- vagy babliszt, tojásfehérje, esetleg olyan folyadék, amelyben előzőleg elkeverték a fehérszőlő-venyige hamuját.

Elfogadott volt, hogy a borhoz valamennyi tengervizet, oldott gyantát, kátrányt, írisz gyökeret ("ibolyagyökér"), illetve mész-ásványokat és ólomsót, gipszet, meszet és szurkot adtak. Az efféle adalékanyagoknak köszönhető kétes minőséghez hozzájárult, hogy a bor, mielőtt otthoni fogyasztásra vagy a kocsmák asztalára került volna, hosszú tengeri utat tett meg, és ez rontott az állagán, a zamatán.

Az Olasz Kultúrintézet támogatásával megvalósult bemutató egy hónapon át, november 9-ig látható a Római Kori Lapidáriumban (Kőtár), ahol ezt megelőzően ókori római gyermekszobrokat csodálhattak meg a látogatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár