2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pontatlanságuk miatt szeretjük a történelmi filmeket

2007. október 19. 12:00

A leghitelesebb filmtől a legnagyobb rejtélyig

Artúr király (2004)

A film: Clive Owen, azaz Arturius szarmata lovasaival menti meg Guinevere-t, a pikt törzsfő lányát, hogy aztán közösen lépjenek fel a hódító és roppant gonosz angolszászok ellen.

Pontatlanságok: A film készítői szándékosan hagyták ki a középkori Grál-legendárium szinte minden elemét, és a "tényekre" támaszkodva Artúr alakját Lucius Artorius Castusból és Ambrosius Aurelianusból gyúrták össze. Az események sorrendje azonban tökéletesen hiteltelen, és angolszászok inváziója valójában jóval hosszabb ideig tartott, emellett pedig a bemutatott angolszász faji tisztaság védelme sem volt jellemző: a hódítók és a korábbi népesség békében éltek.

Miért nem lett volna jó másként:
Most őszintén: kit érdekelt volna egy római elöljáró reménytelen küzdelme az évtizedekig tartó bevándorlással szemben?
Apocalypto (2006)

A film: Mel Gibson rendezésében egy ősi civilizáció kel életre, amelynek tagjai eredeti maja nyelveken üvöltenek, majd digitális kézikamerák között rohanva száguldanak az őserdő és a poros nagyváros között. A rendező nem csügged: Boudicca icéneus királynő mellett örök álma a makkabeus-háborúk vászonra vitele, és Adolf Hitler félreértett apjának bemutatása mellett a rómaiak elleni zsidó háború véres mészárlása is kedves a szívének.

Pontatlanságok: A maják ugyan valóban mutattak be emberáldozatokat, de sokkal civilizáltabbak voltak és sokkal összetettebb kultúrával rendelkeztek, mint ahogy azt a film bemutatja. Az ábrázolt agresszió sokkal inkább jellemző az aztékok hétköznapjaira.

Miért nem lett volna jó másként: A film egy brutális, pusztulásra megérett kultúra bemutatása mellett gyakorlatilag nem szól semmiről. Ha a főszereplő menekülése közben - Mel Gibsonhoz méltó módon - mindenkit lemészárol, akkor az azért legyen, mert ki akarják tépni a szívét, nem pedig azért, mert fogságban tartják.

Szerelmes Shakespeare (1998)


A film: Az avoni hattyú találkozik múzsájával, és a saját műveiben is leírt eseményeket éli át. Igazi romantikus vígjáték, rengeteg shakespeare-i utalással, amelyek persze kellőképpen homályosak.

Pontatlanságok:
Bármibe beleköthetnénk, mivel Shakespeare a mai napig az angol történelem egyik legrejtélyesebb alakja. A történészek még azon is vitatkoznak, hogy ő lehetett-e Oxford grófja és/vagy Sir Francis Bacon.

Miért nem lett volna jó másként: Jelentkezzen, akit érdekelne egy ismeretlenség homályába burkolózó, színdarabokat író átlagember!

Ön mit gondol? Milyen történelmi filmek kerülhetnének még fel a "pontatlan, de érdekes filmek" listájára? Észrevételeit itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár