2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Elveszett várost találtak Stonehenge-nél

2007. augusztus 28. 16:00

Egy szakmailag is elismertnek számító angol régész egy ókori utazó visszaemlékezéseire alapozva állítja, hogy a híres kőkörhöz közel megtalálta a legendás, Apollo néven ismert elveszett várost.

Dennis Price régész, a Wessex Archaeology munkatársa úgy gondolja, hogy Apollo néven ismert elveszett legendás város a neolitikus építmény közelében állhatott. Az elveszett várost már sokan és sok helyen keresték, ám a legtöbb kutató szerint az nem több egy népszerű mítosznál. Price azonban az Exeter Egyetem nyelvészeivel egyeztetve azt gondolja, hogy a város minden bizonnyal létezhetett, és az Salisbury síkság szélén állhatott.

A csoport a feltételezést massiliai Pütheász, egy ókori görög tengerész leírását követve állította fel. Price szerint a tengerész i.e. 325-ben járt a szigeten, és krónikájában megörökítette az Apollo névre keresztelt várost, illetve egy Stonehenge-hez hasonló építményt. Elmondása szerint "a műben található, Stonehenge-ről szóló leírás régóta foglalkoztatja az embereket, ám az Apollón szent városáról szóló rész eddig elfeledett maradt".

A szöveg pontos tanulmányozásával a kutató úgy gondolja, hogy a város pontos helyét is sikerült azonosítania: szerinte a mítikus város a kőkörtől másfél kilométerre keletre állhatott. A legújabb ásatások ugyanis arra utalnak, hogy az egy vaskori erőd lehetett, ahol korai bronzkori temetkezési helyeket is feltártak, ez pedig arra utal, hogy a helyet Stonehenge építésekor is használhatták.

A tábor hatalmas földmunkáit látva nem elképzelhetetlen, hogy Pütheász azokat látva Trójára, egy másik Apollónnak szentelt városra asszociálva nevezte el a helyet. Price szerint mindez egyelőre csak feltételezés, ám nem lehetetlen, hogy a későbbi ásatások majd bizonyítékot szolgáltatnak erre az elméletre is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár