2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iszlám hatások a velencei művészetben

2007. augusztus 3. 15:00

Az iszlám kultúrának Velencére, erre a nyugati kereskedelmi metropoliszra gyakorolt befolyását bizonyítja a "Velence és az iszlám világ, 828-1797" címmel a Palazzo Ducaleban megnyílt kiállítás.

Velence évszázadokon keresztül gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn az iszlám államokkal, ami pozitív kihatással volt a művészetekre. Az érdeklődők több mint hatvan magán- és közösségi gyűjteményből származó csaknem 200 kiállítási tárgy segítségével ismerhetik meg, hogy miként keveredtek a velencei művészetekben a nyugati és az iszlám kulturális befolyások.

A velencei kereskedők érdeklődésének középpontjában olyan városok álltak, mint Damaszkusz, Isztambul és Alexandria. Utóbbival Velence különleges kapcsolatot alakított ki, amely messze túlment a kereskedelmen. A legenda szerint 828-ban két velencei kereskedő az egyiptomi Alexandriából elrabolta Szent Márk evangélista csontjait és szülővárosukba vitték azokat.

Így lett a Födközi-tengeri metropolisz védőszentje Szent Márk és az ő emlékére építette Velence az 1094-ben felszentelt impozáns Szent Márk Bazilikát, amelynek hosszúkás kupolái az egyiptomi-mameluk építészeti stílusra emlékeztetnek.

Szent Márk földi maradványainak elrablása a kiállítás kronológiai kiinduló pontja és ez a kronológia Velencének Napóleon csapatai által 1797-ben történt elfoglalásával végződik, átölelve csaknem ezer esztendőt.

A kiállítás középpontjában egyrészről Velence és a mai Egyiptom területét egykor egészen Szíriáig uralmuk alatt tartó mamelukok kapcsolatai (1250-1517), másrészről pedig a 16. század elejétől fogva a Fölközi-tenger egész keleti térségére kiterjedő Oszmán Birodalom (1299-1923) és Velence közötti kapcsolatok állnak.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár