2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több százezer műtárgy hiányzik az orosz múzeumokból

2007. július 20. 08:00

Az idei év első felében ötszáz múzeumot ellenőriztek, s mint kiderült, összesen 160 ezer műtárgy hiányzik a gyűjteményekből.

A szemlézett múzeumok az oroszországi műkincsek egynegyedét, húszmillió műtárgyat gondoznak. Medvegyev elmondta, hogy a hiányzó műtárgyak az utóbbi nyolcvan év alatt tűntek el, különösen a múlt század húszas-harmincas éveiben. Rendkívül nehéz kideríteni, hogy mikor és hogyan veszett nyoma a hiányzó daraboknak, bár egyesekről tudni lehet, hogy árverésre kerültek. Ugyanakkor jelezte, hogy a kormány eltökélt a hiányzó műkincsek felkutatására, ez kötelessége.

Nem túl fényes a múzeumépületek állapota sem, nagyon sokat fel kellene újítani. Medvegyev elmondása szerint különösen igaz ez az egyházaknak átadott épületek esetében. Több példa van arra, hogy az egyházak visszaadják az államnak ezeket az épületeket, ami problémákat okoz.

A Medvegyev által vezetett bizottságot azután hozták létre, hogy nagy port kavart fel a szentpétervári Ermitázsból ellopott műtárgyak ügye. A múzeum egyik alkalmazottja, aki tavaly bukott le, a 90-es évektől kezdve több tucat műtárgyat (ékszereket és ikonokat) csempészett ki, és ezeket hatvanezer-hatszázezer forint közötti összegért adta el. A bíróság 75 múzeumi darab eltulajdonítását rótta fel neki több mint 57 millió forint értékben. Műkereskedők és gyűjtők 31 műkincset visszaszolgáltattak, a többinek azonban valószínűleg örökre lába kélt.

A 2006-ban elvégzett leltározás eredménye szerint az Ermitázsból az utóbbi 16 év alatt 226 műtárgy tűnt el. Ezek összértékét több mint ötmillió dollárra becsülik. Legalább 150, nagy értékű műkincset ismeretlenek loptak és adtak el.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár