2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították Caravaggio ismeretlen festményét

2007. július 16. 11:00

Caravaggio műveként azonosított egy olasz restaurátor egy festményt, amelyről korábban úgy vélték, hogy az a barokk mester egyik remekművének, a Szent Jeromosnak a másolata.

A festmény egy máltai magángyűjteményből származik. A tulajdonos eredetileg azért küldte Firenzébe, hogy ott megtisztítsák és később Máltán az eredeti mellett kiállítsák. Az alkalmat az szolgáltatta, hogy Caravaggio négyszáz éve látogatott a kis szigetre.

A restaurátor, Roberta Lapucci szerint Caravaggio elkezdte művét, de később befejezetlenül hagyta. A másolatnak hitt kép gyakorlatilag egy előzetes vázlat a Szent Jeromosról készített végső műhöz, amely jelenleg a máltai főváros, La Valetta Szent János társkatedrálisának kápolnáját díszíti - közölte a szakember. Bejelentését azonban kétkedéssel fogadták a Caravaggio-szakértők. A művészvilágban pedig új vita indult arról, hogy vajon a mester megfestette-e ugyanazt a témát kétszer.

Lapucci véleménye szerint az általa azonosított festmény nagyobb részét (a fő alakot, az asztalt és az azon lévő tárgyakat) Caravaggio festette, a képet valószínűleg azonban más fejezte be, sőt a 18-19. században utólagos restaurálást is végeztek rajta. Roberta Lapucci úgy vélte, azért maradt félbe a mű, mert a mester nekilátott a végső változat megfestéséhez.

Más szakértők azt állítják, hogy a Lapucci által vizsgált kép minősége nem egyezik az eredetivel. Hiányzik belőle a barokk mester lendülete, és más az ecsetkezelés is - vélekedett Keith Sciberras, a Máltai Egyetem művészettörténész professzora, Caravaggio-szakértő. - Nincs meg benne a mester szellemisége - állította. Maurizio Marini, a kérdés elismert tudósa Olaszországban úgy vélekedett, az eredeti művel összevetve, a rajta szereplő fő alak (Szent Jeromos) arca túl közönséges ahhoz, hogy az a mester munkája legyen.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár