2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Festőóriáson vitázik Milánó és Caravaggio

2007. március 13. 11:45

Nevet válhat a festőóriás: a korábban vélt szülőhelyéről Caravaggiónak elnevezett Michelangelo Merisi valójában Milánóban láthatta meg a napvilágot.

A követelés egy olyan dokumentumon alapul, amely Santa Stefano apátságának egyházkerületi levéltárából került elő. Silvio Berlusconi egyik közeli barátja, a politika helyett jelenleg a művészettörténetben utazó Vittorio Pirami az anyakönyveket lapozgatva akadt rá a bejegyzésre, amely 1571. szeptember 29-én keletkezett a Santa Maria della Passarella templomban.

Eszerint `Ma harmincadikként Michel Angelót, Fermo Meriosi úr és Lucia Aratori úrasszony fiát megkereszteltük. Jelen volt Francesco Sessa úr is`. A dokumentum igazi érdekességét az adja, hogy eddig soha nem találtak olyan feljegyzést, amely a művész születését igazolta volna. A művész caravaggiói eredetéről csupán szülei helyi esküvője és saját, máltai lovagrendbe történő felvételekor tett nyilatkozata tanúskodik.

A jövőben Caravaggio helyett Milánónak hívhatják?

Francesco Tresoldi, a Caravaggio: Assumptions and Truth (Caravaggio: feltevések és igazság) című könyv szerzője szerint a festő valójában a város teljhatalmú ura, Francesco Sforza fia lehetett. Elmondása szerint az anyakönyv azt bizonyítja, hogy kapcsolat lehetett a művész anyja és a márki között, és a nőnek Fermo Merisivel, Sforza egyik leghűbb emberével kötött házasságát csak a törvénytelen gyermek eltitkolására kötötték meg. Ráadásul az is igen árulkodó, hogy a kis Michelangelo keresztelőjére a Sforzák palotájától alig pár lépésre került sor. A milánói templom a vitatott anyakönyvi bejegyzés vizsgálatára szakértőket kért fel.

Caravaggio lakói nem igazán lelkesek: "amennyien azt állítják, hogy a festő Milánóban született, annyian állítják ennek ellenkezőjét is" - mondja egyikük. A város polgármestere, Giuseppe Prevedini azonban úgy döntött, hogy nem adja fel a hírnevet harc nélkül, ugyanis a városnak komoly bevétele származik az évi kétmillió turistából, akik pont a híres festő miatt látogatnak oda. Elmondása szerint ötlete sincs arra, hogy "Milánó miért akarja ellopni Caravaggiót". Szerinte lehetséges, hogy azért, mert nekik nincs híres saját 16. századi művészük. "Ez Olaszország, így biztos akadna valaki, aki találna olyan születési anyakönyvi kivonatot is, hogy Leonardo Milánóban született" - gúnyolta ki a felfedezést.

A turizmusból származó bevétel kiesésétől tartó polgármesteri hivatal nemrég vágott bele egy 2,5 millió eurós projektbe, amelynek során Caravaggio szüleinek házasságkötő templomát Caravaggio-házzá varázsolják és a művész munkáinak reprodukcióit is kiállítják. Az érdeklődőket könyvtár, műterem, konferencia- és kiállítóközpont is várja majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár