2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kazamatáktól a fröccsfesztiválig a múzeumok éjszakáján

2007. június 21. 11:00

Fáklyáktól a fröccsfesztiválig

Szegeden hat helyszínen
Szegeden olyan rejtett, a közönség elől elzárt helyekre is ellátogathatnak az érdeklődők, amelyeket máskor nem láthatnak - mondta Horváth Ferenc, a szegedi Móra Ferenc Múzeum megbízott igazgatója. A múzeumhoz kapcsolódó rendezvények több helyszínen zajlanak majd. A Kultúrpalota előtti téren tartják a Folk Híd Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaműsorát, kézműves foglalkozások, koncertek, tűzzsonglőrök szórakoztatják a közönséget, megválasztják Szentivánéj szépét, éjfélkor pedig tűzugrással ünneplik meg az esztendő legrövidebb éjszakáját.

A múzeum központi épületében és az intézmény helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete Házban este hat órától tárlatvezetők kalauzolják az érdeklődőket, a Várkertben pedig filmvetítések szórakoztatják a nézőket. A Dómba ellátogatók orgonakoncertet hallgathatnak, megismerkedhetnek a templom építéstörténetével, testközelből szemlélhetik a freskókat és a méltán világhírű, 11.500 sípos orgonát. A Somogyi-könyvtár egyébként zárt különgyűjteményei szombaton este hat órakor nyílnak meg, ahol csak Szegeden látható könyv- és kézirat-ritkaságokat tekinthetnek meg a vendégek, érintésnyi távolságból. A könyvtár a családosokra is gondolt: amíg a szülők a kiállításokat nézik, a legkisebbeknek a Gyermekkönyvtárban szerveznek programokat.

Fröccsfesztivál Miskolcon
Némedi Varga Zoltán, a miskolci Herman Ottó Múzeum szóvivője szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye múzeumai az elmúlt évben csatlakoztak először az országos programhoz. A tavalyi rendezvény sikerére való tekintettel az idén még színesebb összeállítással várják a látogatókat. A szervezés koordinálását a Regionális Múzeumbaráti Kör Alapítvány vállalta magára, összefogva az egyes múzeumokat, civil szervezeteket, cégeket, akik a lebonyolításban vesznek részt. A Múzeumok Éjszakáján 10 megyei település, 15 múzeumában várják majd az érdeklődőket. Minden helyszínen az adott múzeum kiállításain kívül, az elmúlt évhez hasonlóan, változatos programok színesítenék a rendezvényt. Több múzeumban csak ezen az estén megtekinthető kamarakiállítások is láthatók, fontos eleme az éjszakának az egyes helyszínek gasztronómiai kínálata, például a Fröccsfesztivál, amellyel az adott tájegység tradicionális egyedi ételeit és italait szeretnék népszerűsíteni.

Tárlatvezetés és lovasíjászat Pécsett

Esti tárlatvezetéstől a lovasíjász-bemutatóig sok színes, érdekes programmal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján Pécsett, az ókeresztény emlékhelyek azonban zárva maradnak szombaton éjjel.  A Csontváry Múzeumba kortárs zenei hangversenyre, a Természettudományi Múzeumba origami foglalkozásra, a Néprajzi Múzeumba a Krisna tudatú közösség életét bemutató kiállításra várják az érdeklődőket. A Kőkert reneszánsz koncertnek, a Várostörténeti Múzeum gombkötő bemutatónak, filmvetítésnek, s egyebek mellett borkóstolónak ad otthont.

A Régészeti Múzeum szervezésében fáklyákkal és elemlámpákkal felszerelt kirándulók indulnak a Jakab-hegyre, hogy megnézzék a Pálos kolostor romjait, valamint a honfoglalás korabeli ruhákba öltözött hagyományőrzők lovasíjász-bemutatóját. A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva nyílt napot rendez a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és félóránként induló tárlatvezetéssel látogatható a Klimó Könyvtár. A turisták körében rendkívül népszerű ókeresztény emlékhelyek azonban nem nyitnak ki szombat este. Ennek technikai okai vannak: éjszaka ugyanis nehezen tudnák szemmel tartani a Cella Septichora Látogató Központba érkező közönséget.

Utazó festmények Egerben
Az Egri Dobó István Vármúzeumban is rendeznek programokat szombaton, a Múzeumok Éjszakáján, erre az alkalomra néhány órára Miskolcról az egri várba érkezik Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festménye. Petercsák Tivadar, a vármúzeum igazgatója elmondta, hogy a kép műtárgycserével kerül szombat estére Egerbe a Miskolci Képtárból. Ugyanebben az időben Miskolcra viszik az egri várból Hendrick ter Brugghen németalföldi mester Pipára gyújtó fiú című festményét. Beszámolt arról, hogy az egri várban nemcsak éjszakai, hanem egész napos esemény is várja a látogatókat szombaton, napközben ugyanis a 18 pályán folyik majd a történelmi íjászverseny.

Az esti rendezvények este hat órától kezdődnek, ekkor ingyenesen lehet látogatni a vár állandó kiállításait. Csontváry Kosztka Tivadar festményét öt órán keresztül láthatják az érdeklődők. A képet H. Szilasi Ágota művészettörténész mutatja be a nagyközönségnek. A Dobó bástyában Péterváry István mutatja be szombat éjszaka gazdag fegyvergyűjteményét. Ezt követően fáklyás felvonulás, tűzgyújtás, táncház zárja a Múzeumok Éjszakájának várbeli rendezvényeit. A programokhoz kapcsolódik az egri megyeháza is: a közelmúltban felújított, ezen az éjszakán fáklyákkal megvilágított 250 éves épület is nyitva lesz, többek között a négy hatalmas püspökportrét is megtekinthetik az érdeklődők.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár