2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idén májusban rendezik a múzeumok éjszakáját

2006. március 29. 10:00

Több mint 1500 európai múzeum, köztük 850 francia csatlakozott a múzeumok hosszú éjszakájához, amelyet május 20-án, szombaton tartanak - közölte a francia kulturális minisztérium.

A tavalyi program plakátja

Az állami gyűjteményeket és kiállításokat ezen a májusi napon este hét óra és hajnali 1 óra között ingyen kereshetik föl az emberek. A lépéstől azt remélik, hogy sok új látogatót tudnak majd becsalogatni a múzeumokba - írta közleményében a francia kulturális minisztérium.

Az európai múzeumok tavaly tartották az első hosszú napot a gyűjteményekben, és tapasztalatok szerint Olaszországban, Belgiumban, Németországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban Lettországban és Litvániában az akciónak nagy mozgósító ereje volt, nagyon sok ember ment el késő este a kiállításokra. Újabb országok, köztük Albánia, Ausztria, Ciprus, Észtország, Finnország, Magyarország, Izland és Törökország csatlakozott a kezdeményezéshez.

Szepes Hédi, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezető főtanácsosa az MTI-nek megerősítette, hogy a magyar múzeumok és közgyűjtemények is csatlakoznak az európai programhoz, a május 20-i éjszakai nyitva tartáshoz. Magyarországon 2003 óta van Múzeumok éjszakája program, de eddig júniusban, Szent Iván éjjelén tartották.

A Múzeumok éjszakája programot az Európai Bizottság és a Múzeumok Nemzetközi Bizottsága patronálja, és idén a múzeumok fiatal látogatóin lesz a fő hangsúly. Tavaly, az első alkalommal 1200 európai múzeum vett részt az éjszakai programban, közülük mintegy 700 francia volt.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár