2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Multimédiával idézik meg Szent Imre ezer évét

2007. június 13. 09:00

Nagyszabású kiállítással emlékeznek Szent Imre születésének ezredik évfordulójára Székesfehérváron; az augusztus 11-én nyíló tárlat anyagát a magyarországi múzeumokból és külföldről gyűjtik össze.

Smohay András elmondta: az Egyházmegyei Múzeumban rendezendő nemzetközi kiállítás műtárgyakkal, ereklyékkel, tárgyi emlékekkel és korszerű multimédiás eszközökkel idézi majd fel a fiatalon elhunyt trónörökös alakját.

Tájékoztatása szerint a múzeum termeiben könyvekkel, metszetekkel, szobrokkal idézik fel az egyes korok Szent Imre ábrázolásait, legendájának emlékeit, s korabeli képekkel, dokumentumokkal mutatják be a halálának 900. évfordulóján történt megemlékezéseket, s az 1930-31-es Szent Imre-év eseményeit.

A tárlaton több, Magyarországon eddig még be nem mutatott alkotás is látható lesz. Egyebek között kiállítanak egy Csíksomlyón őrzött, az 1750-es években készült fogadalmi képet, továbbá tárgyalnak Székely Bertalan Bajorországban őrzött, Szent Imrét ábrázoló akvarelljének bemutatásáról is.

Szent Imre herceg I. István király és Gizella királyné fia. Életéről krónikák és legendák alapján vannak csak információk. Születésére nézve egyes források 1000-et jelölnek meg, míg a krónikák szerint 24 éves korában halt meg, így valószínűbb, hogy 1007-ben született. I. István őt jelölte ki utódjául, de Imre herceget a krónika szerint vadászat közben egy vadkan halálra sebezte, és 1031. szeptember 2-án belehalt sérüléseibe. VII. Gergely pápa 1083. november 4-én I. Istvánnal és Gellért püspökkel együtt szentté avatta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár