Őrült uralkodók

Boszorkányként égették el Lenin felmenőjét

2007. június 11. 09:00

A 13. századig vezette vissza Lenin nyugat-európai gyökerű családfáját egy német kutató, aki állítása szerint maga is távoli rokona az egykori kommunista vezetőnek.

Günter Kruse 1970-ben kezdte a kutatást. A kiindulópontot Marietta Saginyjan örmény származású írónő Lenin családjáról szóló könyve jelentette - mondta el Kruse Lenin szülőhelyén, Uljanovszkban tartott sajtótájékoztatóján.

Az Uljanov-család: Marija Alexandrovna, Ilja Nyikolajevics és gyerekeik: Olga, Maria, Alexander, Dimitrij, Anna és Vlagyimir, 1879

A ritka levéltári adatokra támaszkodó könyvben az olvasható, hogy az 1870-ben született Vlagyimir Iljics Lenin (eredeti nevén: Uljanov) anyai nagyanyját Anna Grosschopfnak hívták, egy német kereskedő lánya volt. A család 1790-ben Lübeckből költözött Szentpétervárra.

Mindez azért keltette fel Kruse érdeklődését, mert anyjának leánykori neve szintén Grosschopf. Ezen a nyomon elindulva tárta fel közös családfájukat, és - mint mondta - a 13. századig visszamenően talált adatokat.

Beszámolója szerint a távoli felmenők között voltak a Balti- és az Északi-tenger melléki kereskedővárosokat összefogó Hanza-szövetség egyes vezetői. A család talán egyik legérdekesebb képviselője Lenin egyik női őse volt - mondta Kruse - , akit boszorkányság vádjával máglyán elégettek. "Sajnos, szinte semmilyen adat nem maradt fenn róla" - tette hozzá.

(Múlt-kor/MTI)
2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!