2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Feltárulnak a sóstói múzeumfalu titkos kincsei

2007. május 18. 08:00

Féltve őrzött kincseket mutat meg a Múzeumi Világnapon, pénteken a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu látogatóinak - közölte az intézmény vezetője.

A muzeológusok ezúttal a közönség elől máskor szigorúan elzárt raktárakban tartanak kivételes tárlatvezetést és bemutatják azokat a vigyázott régi tárgyakat, amelyek felbecsülhetetlen értéket képeznek - mondta Páll István.

A kiállításon láthatók lesznek a 18. századi híres Habán-korsók, vagy a Felső-Tisza vidékének több ezer darabos hímzésgyűjteménye, sőt medvealakú dohánytartók is. A híres Habán-korsók Csehországból származnak, az onnan elűzött emberek készítették azokat, s a jellegzetes alakú kerámiák féltve őrzött darabjai a világ múzeumainak, így a szabolcsi skanzennek is.

A textilraktárait, amelyeket felújítottak és korszerűsítettek, ugyancsak megnyitja a sóstógyógyfürdői múzeumfalu egy napra a látogatók előtt, s bemutatja a térség őrzött hímzéseit, szőtteseit, közöttük a világhírű beregi és paszabi darabokat is. Páll István a kuriózumnak számító, őrzött kerámiák közül megemlítette még a medvealakú dohánytartókat, boroskancsókat, amelyeket egykor ajándékba készítették a mesteremberek, s azokon a megajándékozottak neve is szerepel.

Pénteken, a Múzeumi Világnapon egész napos program várja a nyírségi skanzen látogatóit, a valamikori falusi mesteremberek kézműves bemutatót tartanak, s a restaurátorok tevékenységébe bepillantást engedő időszaki kiállítás nyílik, továbbá K. Nagy Ibolya kerámiáit is tárlaton mutatják be. A látogatókat egy régi gasztronómiai ritkasággal is meglepik, kenyérlángost sütnek a múzeumfalu anarcsi házának kemencéjében, illetve az érdeklődők két kiadványt kapnak ajándékba.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár