2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Monarchia milliárdosa alapította a magyar egyiptológiát

2007. május 14. 08:00

Az egyiptomi magyar ásatások százéves történetét ismerteti most megjelent könyvében Vörös Győző egyiptológus.

Vörös Győző szerint a könyv célja, hogy bemutassa a magyar egyiptológusok négy nemzedékét, kilenc régészeti misszióját, s 12 egyiptomi templomfeltárást, mivel "a sors úgy hozta, hogy a kutatások elsősorban műemlékekhez, azokon belül is a templomépítészet ókori emlékeihez kötődtek". Mint hangsúlyozta, nagyon kevés ország büszkélkedhet olyan műhellyel az ókori keletkutatás terén, s olyan, több nemzedék által felhalmozott tudással, mint Magyarország.

Back Fülöp, a párizsi székhelyű Orosdi-Back Világkereskedelmi Vállalat társtulajdonosa, "mai fogalmak szerint multimilliárdos", 1907-ben határozta el, hogy saját költségén ásatásokba kezd, s a leletekkel megajándékozza "szeretett szülővárosát, Budapestet". "Az ásatások igen sikeresnek bizonyultak. Nemcsak óbirodalmi sírokat tártak fel, de egy templomot is felfedeztek, I. Ptolemaiosz Szótér fáraó templomát, csodálatosan szép hieroglifikus feliratokkal és domborművekkel" - mondta Vörös Győző, hozzátéve, hogy a fehér mészkőből faragott templomfal kövei ma a Szépművészeti Múzeum büszkeségei.

A sikerek fényében Back Fülöp újabb koncessziós területet kapott, ahol egy, az i.e. III.-II. századi érintetlen ptolemaida-temetőre, 72 festett fakoporsóra, köztük aranyozott antropoid szarkofágra és óriási mennyiségű leletre bukkantak. A korabeli szokások szerint a régészek elkérhették a leletek felét - Back Fülöp része 70 ládát töltött meg, amelyeket Budapest, Bécs és Krakkó múzeumainak ajánlotta fel. Ferenc József császár 1909-ben magyar nemességet és "surányi" előnevet adományozott Back Fülöpnek, címerpajzsában az egyiptomi templom-hieroglifával, utalva arra, hogy egy új templomot fedezett fel.

A szerző ismertetésében Vörös kitért gróf Almásy Lászlóra, aki 1926-ban kezdte az ásatásokat a Líbiai-sivatagban, ahol a predinasztikus, azaz a fáraók korát megelőző korszakot kutatta, s 1200 ládányi leletet szállított a Kairói Régészeti Múzeumba. Az egyiptológus beszélt Mahler Edéről, akit a modern ókori keleti kronológiakutatás alapítójának nevezett. "Izraelben, ahol a vallási ünnepek megállapítása miatt rendkívül fontosak az ókori keleti kronológiaszámítások, az ő munkáira alapozzák a dátumok kitűzését" - mondta.

A szerző beszélt Fehérvári Gézáról, a Londoni Egyetem nyugalmazott professzoráról, Magyarország egykori kuvaiti nagykövetéről is, aki "bebizonyította, hogy középkori kézirat alapján is lehet ásatásokat folytatni", és a szakma egyik legismertebb tagjáról, Kákosy Lászlóról, aki Thébában, a Nemesek temetőjében végzett feltárásokat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár