2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boldoggá avatják a szamurájokat

2007. április 17. 11:00

Stephen Fumio Hamao japán bíboros szerint a novemberben boldoggá avatásra kerülő japán katolikus mártírok között több szamuráj harcos is bekerülhet a keresztény panteonba.

A Vatikán kedvezően fogadta a kezdeményezést, Hamao bíboros szerint XVI. Benedek pápa hamarosan jóváhagyhatja a boldoggá avatást, és a ceremóniára a megváltozott kánonjogi szabályok szerint Japánban kerülhet sor.

A mártírok emlékműve Nagaszakiban

A 77 éves bíborosnak kulcsszerepe volt a katolikus mártírok ügyének elfogadtatásában és végigvitelében. A szenttéavatásokkal foglalkozó bíborosi kongregáció egyetlen ázsiai tagja szerint a jelöltek egytől egyig méltóak a boldogi címre, mert nem politikai okból ítélték őket halálra, hanem keresztény hitük miatt.

A bíboros szerint a kivégzettek döntő többsége nő és gyerek volt, és a boldoggá avatás egész Japán számára igen fontos esemény lesz, mert "ez mindenki számára rávilágíthat hogy a szabad vallásgyakorlás az alapvető emberi jogok egyike". Elmondása szerint a 188 mártír közül "többen szamurájok voltak, és a fegyveres megoldás helyett a békés ellenállást választották, és ez ma is példát adhat az embereknek".

A leghíresebb japán katolikusok 1597-ben kerültek a hatóságok kezére. A 6 európai ferencest, 3 japán jezsuitát és 17 japán hívőt egytől egyig keresztre feszítették és lándzsákkal szurkálták halálra Nagaszakiban. A hasonló kivégzések 1613-ban és 1630-ban is megismétlődtek, majd a kereszténységet hivatalosan is betiltották az országban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár