2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ellenállási nap lehet az észt felszabadulás emléknapja

2007. február 12. 18:00

A szovjet uralom elleni ellenállás napjává szeretnék nyilvánítani észt jobboldali parlamenti pártok az eddig a náci német megszállás alól történt felszabadulás napjaként ünnepelt szeptember 22-ét.

A kezdeményezők - a Pro Patria-Res Publica Tömb és más jobboldali pártok - együttesen a parlamenti mandátumok valamivel több mint felével rendelkeznek, s - mint egyik szóvivőjük elmondta - biztosak benne, hogy a parlament asztalán fekvő javaslat a még hátra lévő, a héten esedékes két szavazási fordulóban is megkapja a kellő támogatást.

Felháborodással fogadták: az észt emlékművek eltávolítása ellen tüntetők Moszkvában, második világháborús egyenruhában

1944. szeptember 22. "átértékelése" tovább élezheti a balti köztársaság és Oroszország viszonyát, nemrégiben ugyanis Moszkva tiltakozását váltotta ki a szovjet hősi emlékművek és második világháborús katonasírok áthelyezését lehetővé tevő észt törvény elfogadása.

A szovjet időkben szeptember 22-ét Tallinn felszabadításának napjaként ünnepelték, és hivatalosan ma is így szerepel a naptárban. Nem hivatalosan azonban 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása után a tallinni lakónegyedek szovjet bombázásának emléknapja lett. "Ez a nap mély szimbolikus jelentőséggel bírt a szovjet politikai naptárban (...) fél évszázadon át sértést jelentett az észt néppel szemben" - vélekedett a Pro Patria-Res Publica tagja, Trivimi Velliste.

Szintén jövő héten várható a szavazás az észt parlamentben a kommunista és a nemzetiszocialista önkényuralmi jelképek betiltásáról, ami Moszkva szerint igazságtalanul egyenlőségjelet tesz a két ideológia közé. Egyes elemzők szerint a javaslatok a nacionalista érzelműek szavazatának biztosítását szolgálják, március 4-én ugyanis parlamenti választásokat tartanak Észtországban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár