2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin szelleme kísért Moszkvában

2005. május 9. 09:50

Mart Laar észt politikus-történész szerint a kelet-európai kis népek nem ünnepelhetik Moszkvában a Győzelem Napját.


Molotov-Ribbentrop paktum

60 éve ért véget a második világháború
A politikus a XXI. Század Intézet meghívására járt hazánkban és a Heti Válasznak 2005. áprilisában adott interjúban elmondta, Észtország számára a második világháború nem 1945-ben, hanem  1991-ben végződött, mert a szovjet megszállás 1991-ig tartott.

"Ha Vladimir Putyin a győzelem napját ünnepli, akkor mi Putyin mögött Sztálin szellemét látjuk. És ezt a szellemet nem szeretnénk viszontlátni, mert Sztálin ugyanannyira bűnös a második világháború kirobbanásában, mint a náci Németország. Természetesen minden más lenne, ha ki tudnák mondani ezt a két egyszerű szót: bocsánatot kérünk. Ugyanúgy, ahogy a németek is bocsánatot kértek a megszállásért, a holokausztért, a népirtásért, ugyanezt várjuk az oroszoktól is. És még sok nemzet van Kelet-Európában, mely erre a bocsánatkérésre vár. Valószínűleg ez az oka annak, hogy nem túl sok vezető vesz részt a moszkvai ünnepélyen, néhányan pedig csak azért mennek el, hogy kifejtsék álláspontjukat."

A Magyarország megszabadítását Moszkvában megköszönő magyar miniszterelnök esete kapcsán kifejtette "Gyakran minden azon múlik, mit tudunk a történelemről. Sokszor az emberek nem tudnak eleget, vagy azt hiszik, nem fontos, vagy hogy csak az öregeket érdekli. Ez nem igaz. A fiatalok is tudni szeretnék, mi történt. A probléma az, hogy gyakran nem adunk nekik elég esélyt, hogy megismerjék a történelmet. Hiányoznak a jó könyvek, nincsenek jó filmek, pedig ez a modern világban a legfontosabb médium. Magyarországon ezt a szerepet tölti be a Terror Háza Múzeum, ami valószínűleg a világ a legjobb ilyen típusú múzeuma."

Mart Laar 1960-ban született, a Tartui Egyetemen tanult történelmet. Gimnáziumban tanított, majd a Kulturális Minisztériumban dolgozott. Könyvet írt a második szovjet bevonulás után kibontakozott erdei testvérek (metsavennad) észt szabadságharcos mozgalmáról (War in the Woods: Estonia's Struggle for Survival, 1944 -1956, The Compass Press, Washington, 1992; ISBN: 0-929590-09-0). 1990-től aktívan részt vesz a politikában, parlamenti képviselő, 1992 és 1994, majd 1999 és 2002 között Észtország miniszterelnöke. Jelenleg az észt parlament, a Riigikogu tagja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár