2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt a Watergate-betörés szervezője

2007. január 26. 10:15

Titkos történet a CIA-nál

Az igazi botrány azonban csak később rengette meg a washingtoni politikai köröket, majd még később az egész Egyesült Államokat. 1972. június 17-re virradó éjjel a washingtoni Watergate-épületben tetten értek öt `betörőt`. Ezzel kezdődött az a Watergate-botrány néven elhíresült ügy, amelynek végén, 1974. augusztus 8-án lemondott Richard Nixon amerikai elnök.



A Demokrata Párt főhadiszállására a washingtoni Watergate-épületben kamerákkal, lehallgató készülékekkel tört be öt FBI- és CIA-ügynök, illetve az elnök újraválasztásán munkálkodó bizottság tagja. Később Nixon számos közeli munkatársáról bebizonyosodott, hogy része volt a betörésben, vagy legalábbis tudott róla. A szálak az elnökig vezettek, aki azonban - ameddig csak lehetett - tagadta, hogy beavatták volna az ügybe. Végül kénytelen volt bevallani, hogy már hat nappal a betörés után mérlegelte tanácsadóival a várható következményeket.

Nixon egyébként pár nappal a betörést követően ezt mondta a szervezésért felelős Hunt ügynökről: "Ez a fickó, Hunt túl sokat tud, átkozottul sokat." Hunt sem kerülhette el sorsát, 33 hónapot ült börtönben. 1981-ben újra felhívta magára a figyelmet, amikor 650 ezer dollár kártérítést követelt a Liberty Lobbytól, amiért egyik lapjukban Victor Marchetti arról írt cikkében, hogy Huntnak köze volt Kennedy elnök meggyilkolásához. A bíróság első fokon Hunt javára döntött, ám az alperesek fellebbeztek, és végül az ő javukra döntöttek.

Az ügynök-karrier után Hunt visszatért hobbijához, és regényeket írt. Az évek során több mint nyolcvan műve jelent meg, egyes pletykák szerint Norman Mailer pedig róla mintázta a CIA történetét feldolgozó Harlot's Ghost című regényének egyik szereplőjét.

Hunt életrajzi könyve márciusban jelenik meg az amerikai könyvpiacon, a mű a beszédes Amerikai kém: Titkos történetem a CIA-nál, a Watergate-ben és azon túl (American Spy: My Secret History in the CIA, Watergate, and Beyond) címet viseli.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár