2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Filmek a titokzatos Watergate-informátorról

2005. október 25. 10:30

Amióta Mély Torok, azaz Mark Felt nyilvánosságra hozta, hogy a Watergate-ügyben ő szolgáltatta az információkat a The Washington Post két újságírójának, Bob Woodward-nak és Carl Bernsteinnek, a Richard Nixon amerikai elnök bukását okozó botrány újra napirendre került a mozi világában is.

Három film is készül az 1972-ben kirobbant ügyről. Az egyik John Jeter Mocskos trükkök (Dirty Tricks) című drámáján alapul és Brad Pitt produkciós cége, a Plan B. Productions készíti. Rendezője Ryan Murphy, főszereplője Meryl Streep, aki az akkori igazságügy-miniszter feleségét alakítja. Az asszony volt Woodward egyik informátora és ezért drágán megfizetett. A Nixon-kormányzat mindent megtett, hogy elhallgattassa. Elterjesztette róla, hogy pszichopata alkoholista, és hogy férje bezárta egy szekrénybe, hogy ne fecseghessen. `Excentrikus volt és a republikánusok szerint az egyetlen mód az elhallgattatására a lejáratása volt` - mondta a rendező a Corriere della Sera című olasz napilapnak. Az asszonyt elhagyta a férfi, gyerekeit is magával vitte. A filmben Anette Bening alakítja Helen Thomast, a UPI hírügynökség rámenős riporternőjét, Gwyneth Paltrow pedig Maureen Deant, a Fehér Ház tanácsadójának, John Deannek a feleségét.

A legjobban várt film azonban Tom Hanksé, akinek sikerült együttműködésre bírnia Mark Feltet. Produkciós cége, a Playtone, a Universal Pictures-szel együtt csaknem másfél millió dollárt fizetett a volt FBI-vezető jövő tavasszal megjelenő könyve megfilmesítési jogáért. Feltet talán maga Hanks fogja játszani.

Hírek vannak arról is, hogy Robert Redford szintén filmet készül forgatni a témáról Bob Woodward júliusban megjelent A titkos ember (The Secret Man) című könyve alapján. "Robert egyike a keveseknek, akik igazán és mélyen megértik a Watergate-et" - mondta Woodward, akit éppen Redford személyesített meg 1976-ban Alan J. Pakula Az elnök emberei című filmjében. Carl Bernsteint abban a változatban Dustin Hoffman játszotta.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár