2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római ételcímke

2002. július 10. 21:30

Észak-nyugat Angliában egy aluljáró építése közben találták régészek azt az agyagból készült ételcímkét, mely egy római halkrémes edényen jelezte a termék minőségét.

Az első századból származó, az étel minőségét feltűntető címke azt mutatja, hogy a terméket a képen látható Carlisle (a római Luguvalium) erődítményébe szállították. Az agyagcímkén tintával jelölték a termék elnevezését, mely ez esetben tonhal volt. A termék valószínűsíthetően a spanyolországi Cadizból származik, mely sózott, erjesztett, borral és fűszerekkel ízesítve elkészített tonhaláról híres.

A vizenyős talajrétegben jó állapotban maradt meg a címkén látható kézírás is, mely szerint "kiváló", "jó minőségű", "Tangiersből származó" terméket rejtett az edény.

Sok egyéb, a föld alól előkerült tárggyal együtt ez a címke is ott látható az English Heritage új kiállításán. [Az English Heritage Anglia számos műemlékét kezelő szervezet. Szolíd tagsági díj (évente 30 font) befizetésével bárki csatlakozhat hozzá; ennek fejében ingyen látogathatja az alapítvány által gondozott műemlékeket.]

Az ásatást vezető Martin Allfrey szerint az edény különösen fontos leletnek számít, hiszen rendkívül ritka és valószínűleg magasrangú személy tulajdonát képezte egykor.

Az ásatás területén két fából és egy kőből épült erődöt is feltárnak, melyek a Kr.e. 72-400 közötti időkből származnak. Az erődök mellett a parancsnokság (principia) és a római vízrendszer maradványai is felszínre kerültek.

A leletegyüttest ékszerek, páncél, társasjátékok darabjai, pénz, csont és fűszer maradványok egészítik ki. HistoryToday

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár